Тази древна отвара подобри енергията, кожата и храносмилането ми за 30 ДНИ: Пиех я всяка сутрин, ето какво се случи

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Тази древна отвара подобри енергията, кожата и храносмилането ми за 30 ДНИ: Пиех я всяка сутрин, ето какво се случи
1181
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
Тази древна отвара подобри енергията, кожата и храносмилането ми за 30 ДНИ: Пиех я всяка сутрин, ето какво се случи

Въпреки че растителната диета е намалила количеството лактоза в храната ни през последните години, някои млечни продукти се завръщат на мода заради ползите си за здравето. Сред тях е кефирът - ферментирала млечна напитка, богата на пробиотици.

Според фитнес редактора на Independent.co.uk Емили Лавиния, тя отдавна е смятала кефира за донякъде „отвратителна“ здравословна напитка - знаела е, че вероятно е много полезна, но идеята за ферментирало кисело мляко не ѝ харесвала. Въпреки че диетолозите го препоръчвали, тя избрала други ферментирали храни като комбуча и кимчи.

Те, разбира се, са добра стъпка към по-здравословни черва, а новите изследвания все повече свързват състоянието на чревната флора с различни здравословни проблеми, от храносмилателни нарушения до лош сън и дори депресия.

Какво казва науката за кефира?

Както обяснява д-р Меган Роси, известна като „лекарят по здраве на червата“:

- Кефирът е братовчед на киселото мляко, като основната разлика е, че съдържа повече различни щамове микроорганизми.

Въпреки че няма много клинични изпитвания, които да проследяват точните ефекти, се смята, че благодарение на разнообразието и изобилието от бактерии, той може да осигури допълнителни ползи в сравнение с киселото мляко, от регулиране на теглото и намаляване на риска от сърдечни заболявания, до намаляване на възпалителните маркери в организма.

Проучване от Станфордския университет свързва високия прием на ферментирали храни с по-ниски нива на възпаление в организма.

Защо реших да пия кефир в продължение на 30 дни

Това са преживяванията и впечатленията на Емили от едномесечното предизвикателство, което предаваме.

От няколко години се опитвам да намаля възпаленията в тялото и да „върна часовника назад“, що се отнася до биологичната възраст. Въпреки че не съм обсебен от биохакинг, резултатите от здравен преглед наскоро показаха, че тялото ми е с пет години „по-младо“ от хронологичната ми възраст.

Тъй като започнах да виждам кефир навсякъде, реших да го включа в рутината си.

Как го пиех

  • Продължителност: 30 дни
  • Количество: 100 мл всяка сутрин, преди закуска
  • Видове, които опитах: натурален кефир, кефир с добавен протеин, с мед и портокалов цвят, ягода...

Д-р Роси съветва прием от 100-200 мл на ден, като времето за консумация зависи от целта: на гладно за подобряване на храносмилането и здравето на червата или след хранене за продължително чувство на ситост.

кефир консумация

Снимка: Shutterstock

Първи впечатления и адаптация

В началото вкусът ми беше странен - напитката е гъста, напомняща кисело мляко, но с по-изразен мирис и кисел оттенък. Не ми хареса усещането за слоя, който остава на езика и в гърлото. Въпреки това продължих, защото исках да видя дали мога да усетя промените.

Резултати след един месец

В течение на 30 дни забелязах:

  • Повече енергия през деня
  • По-дълго чувство на ситост след хранене
  • Подобряване на състоянието на кожата (особено хормонални нарушения)
  • По-лесно храносмилане и по-малко подуване на корема
  • Кожата може да не е пряк резултат от кефира, но бях доволна, че състоянието се подобри. Освен това, очаквах с нетърпение чаша кефир всяка сутрин, което ме изненада, предвид първоначалната съпротива.

Кой трябва да избягва кефира?

  • Хора, алергични към мляко
  • Хора с лактозна непоносимост (млечният кефир съдържа по-малко лактоза от млякото, но може да причини дискомфорт)
  • Имунокомпрометирани хора и онкоболни - приготвянето на кефир у дома не се препоръчва поради риск от замърсяване
  • За тези, които искат да избягват млечните продукти, има воден кефир - той е направен от подсладена вода, предлага се в различни вкусове и е подходящ за вегани.

Как да разпознаем качествения кефир

Според д-р Роси, човек трябва да погледне етикета:

Списъкът със съставки е възможно най-кратък (мляко + кефирни зърна), без добавена захар или изкуствени сгъстители и трябва да е ферментирал по естествен път.

Въпреки че бях скептична, кефирът се оказа проста хранителна добавка, която носи забележими ползи. След месец се чувствах по-енергичен, имах по-стабилен апетит и по-добро храносмилане. Науката потвърждава, че подобна напитка може да допринесе за здравето на червата, имунитета и да намали възпаленията, и тя се превърна в част от ежедневието ми.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft