Какво е „лепило за месо“
В магазините има толкова много деликатеси, че понякога очите ви се разхождат на пух и прах. С някои от тях обаче трябва да внимавате.
Това не е толкова страшно, колкото изглежда на пръв поглед, защото говорим за „лепило за месо“ или трансглутаминаза. Заедно с gsminfo.com.ua ще ви разкажем какво представлява то и къде най-често се слага.
Трансглутаминазата е ензим. В природата се среща в хора, животни и растения. В организма тя играе важна роля в живота, по-специално осигурява здравината на кожата и косата, а без тях кръвта не може да се съсирва.
В хранително-вкусовата промишленост този ензим се използва за подобряване на текстурата и външния вид на месо и морски дарове. Той е често срещан стабилизатор на храни. Той буквално е способен да „слепи“ парчета месо заедно. Използва се и в производството на сирене, кисело мляко и др.
Къде добавят лепило?
Ядливото „лепило за месо“ се използва в производството на шунка, колбаси и др. Добавя се и към кисели млека, сирене, паста и др. - така че продуктът да постигне желаната текстура. То е алтернатива на глутена, така че се използва и в производството на някои видове печива.
Хранителната индустрия може да бъде интересна и дори вълнуваща. Не бива обаче да забравяте за интересите си като купувач. Казахме ви какъв надпис върху опаковка кафе показва, че вътре има боклук.