Това е първото нещо, което трябва да сложим в устата си сутрин, за да се бронираме срещу вирусите:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Това е първото нещо, което трябва да сложим в устата си сутрин, за да се бронираме срещу вирусите:
3397
Източник: blitz.bg
Това е първото нещо, което трябва да сложим в устата си сутрин, за да се бронираме срещу вирусите:

Връзката между храненето и зравето е изследвана неведнъж и тук специалистите са единодушни - храната е един от най-сигурните начини да останем здрави и да създадем на тялото си естествен щит срещу вирусите и заразата .

Основна причина за високата заболеваемост и смъртност от инфекциозни заболявания е отслабената ни имунна система , трябва да се погрижим за нея.

Това заяви д-р Емилия Дончева , специалист по клинично хранене и диететика.

д-р Емилия Дончева

В условия на изолация е важно да съхраним естествения си имунитет, съветва специалистът.

„Ние не можем да контролираме всичко, но можем да контролираме нивата си на стрес и начина, по който се храним. Защото храната е в много пряка връзка със степента на нашите защитни сили”, изтъкна Дончева.

Тя апелира в настоящата ситуация да се спрат диетите и очертава няколко групи важни храни, които трябва ежедневно да консумираме.

Това са пресни храни - минимум два пъти дневно до 250-300 грама пресни плодове и зеленчуци, 1-2 ябълки  дневно.

Добре е предварително да се накисват за 10-15 минути в студена вода, за да се отделят вредните вещества.

Възрастните хора като уязвима група в настоящата ситуация трябва да обърнат внимание върху живата храна и т. нар. супер храни – кълновете, които всеки от нас може да си приготви сам у дома, посочи диетологът.

кълнове

Кълновете, в сравнение със семената в покой, имат 5 пъти по-високо съдържание на всички витамини от група В, на витамин С, съдържат изобилие от микроелементи и фитохормони, богати са на естествени антибиотици и антиоксиданти, подчерта д-р Емилия Дончева.

Жива храна са и ферментиралите храни – кисело мляко, кисело зеле, хляб с квас, сирена, кашкавали, ябълков оцет. Суровите ядки и месото също съдържат витамин В.

Д-р Дончева съветва още да използваме елдата като древен продукт, съдържащ много витамини от групата В.

Какви витамини да пием? 

За всеки медикамент, хранителна добавка и витамин е важна дозата. Всяко предозиране крие рискове, напомня специалистът. Няма универсална рецепта, всичко е много индивидуално – както за децата, така и за възрастните или пък за онкоболните пациенти, при които има специфични потребности, допълни диетологът.

пчелни продукти

Естествените имуностимуланти и имуномодулатори са за предпочитане пред тези в аптеките. „Вървим по много тънък лед в случая с имуностимулантите и имуномодулаторите”, отбеляза д-р Дончева. Като добър избор за хората, които нямат алергия, тя посочи пчелните продукти – мед, прашец, прополис, пчелно млечице.

чаша гореща вода

„Сутрин да започваме деня си с 1 чаша топла вода, а сега, в създадената епидемиологична обстановка, колкото ни е възможно през деня да пием допълнително гореща вода.

В най-ранните моменти на вирусната инфекция вирусните частички са изключително нестабилни и високите температури ги убиват мигновено. Затова съветвам: във всеки един момент, в който почувстваме неразположение, е хубаво да се пият топли напитки, гореща вода.

По този начин шансовете да неутрализираме вируса и да спрем инфекцията още в най-ранните й стадии са изключително големи”, каза д-р Емилия Дончева.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft