Всички се опитваме да ядем възможно най-малко плодове и зеленчуци, които са пълни с пестициди, но това не е възможно, освен ако не отглеждате свои собствени или нямате много пари, за да купувате био продукти. Пестицидите могат да имат отрицателно въздействие върху здравето, а някои от плодовете и зеленчуците, които ядем всеки ден, ги съдържат в големи количества.
Една от организациите, занимаващи се с опазване на околната среда, Environmental Working Group (EWG), публикува всяка година списък с плодове и зеленчуци с най-много остатъци от пестициди.
Списък на зеленчуците с най-много пестициди:
1. Спанак
2. Кейл
3. Пипер и люта чушка
4. Зелен фасул
Експертите препоръчват да купувате зеленчуци от местни производители или да избирате био продукти. Ако това не е възможно, не забравяйте да измиете добре всички плодове преди консумация. Зеленчуците, които могат да се измият в разтвор от сода бикарбонат, трябва да се третират като такива, тъй като това може да помогне за премахването поне на част от пестицидите.