Трите най-добри рецепти за домашен ябълков оцет

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Трите най-добри рецепти за домашен ябълков оцет
85371
Трите най-добри рецепти за домашен ябълков оцет

Рецепта # 1
 
Събираме ябълки - много зрели (дори прекомерно) или почти изгнили. Е, ако това са ябълки от собствената ви градина, отглеждани без химически торове и третиране с вредни химикали най-добре.
 
Ябълките са добре измити, нарязани много ситно, или намачкани.

Поставете цялата маса в емайлирана тенджера, добавете захар за 1 кг сладки ябълки - 50 г захар, ако слагате кисела ябълка - добавете 100 г захар. Изсипете много топла, но не точно вряла вода (около 70 ° C).
 
Водата трябва да е над нивото на ябълките с 3-4 см. Поставете съда на топло място, но не на слънце. Периодично, поне 2 пъти на ден, разбърквате масата така, че да не изсъхне отгоре. След две седмици прецедете течността през марля, сгъната на 2-3 слоя и изсипете в големи буркани за ферментация, но така, че до върха да остават 5-7 см.
Оставете още две седмици. Оцетът е готов.
 
Внимателно изсипете готовия оцет в бутилки, без да бъркате и да изсипвате утайката от  дъното на буркана. Тази утайка може да се филтрира през няколко слоя марля и да се добави към бутилките. Трябва да има малко място до ръба. Бутилките са добре запушени (по-добре е да се запушат с парафин) и се съхраняват на тъмно място при стайна температура.
 
 
Рецепта № 2

Приготвяне на ябълков оцет по рецепта на Д. Джарвис

Американският доктор Д. Джарвис измисли рецептата си за приготвяне на ябълков оцет, който запазва и умножава всички най-добри качества на неговите съставки. Оцет, приготвен по рецептата на Джарвис е най-богатия източник на калий.
 
Този метод на приготвяне е по-дълъг, но полученият оцет отговаря на най-високите изисквания за качество.
 
Изберете зрели или презрели ябълки, измити добре и отстранете червивите и изгнилите части.
 
Настържете ябълките с премахната сърцевина, или прекарайте през месомелачка. Тази маса се поставя в голям стъклен буркан, глинен съд или емайлирана тенджера и се изсипва в топла преварена вода в съотношение 1: 1. За всеки литър смес, добавя се 100 г мед (медът възстановява калиевия дефицит), 10 г от хлебна мая и 20 г сух черен хляб , Необходимо е да се ускори ферментацията на ябълковия сок.
 
Не покривайте съдовете със сместа, но покривайте само със салфетка. Поставете я на тъмно и топло място (с температура около 30 ° C), далеч от слънце. Задръжте за около 10 дни, като разбърквате сместа 3 пъти на ден с дървена лъжица. След това изсипете течността през тензух. Изсипете в съд с широко гърло и претеглете, като вземете теглото на бутилката, т.е. да определите масата на получената течност. След това за всеки литър течност добавете още 50-100 г мед (в екстремни случаи можете да захар) и разбъркайте добре. Контейнерът е покрит с марля, сгъната на няколко слоя и съхраняван в топла среда, за да продължи ферментационния процес.
 
Процесът на ферментация е много дълъг. Контейнерите трябва да престоят в продължение на 40-50 дни. Когато оцетът стане бистър, процесът на ферментация свършва. Течността отново се прецежда през марля и се налива в бутилки.
 
 
Рецепта # 3
 

Изберете зрели, за предпочитане сладки ябълки, нарежете на големи резени и ги оставете в тава на светло, докато потъмнеят (процес на окисляване под влияние на кислорода). След това от тези ябълки изцедете сок. Изсипете сокът в стъклена бутилка, на чието гърло се поставя гумена ръкавица, или балон.

Контейнерът със сок трябва да се постави на тъмно и топло място (с температура около 30 ° C). По време на ферментацията балонът ще се надуе. Този период трае от 1 до 6 седмици. Когато се надуе напълно, трябва да се отстрани и течността, филма, който се е образувал ( "оцетна гъба") се излива в глинен съдове или дървен, на който опвърхността да е по-голяма и повече течност д влиз в контакт с въздуха, бързо да протича ферментацията.

Течността не трябва да достига до върха на съда 7-9 см, тъй като тя ще се увеличи по време на ферментацията и може да прелее. Опаковайте съдовете със салфетка или марля и оставете за вторична ферментация.
 
Прецеденото също трябва да се запази, тъй като неговите лечебни свойства са три пъти по-високи от тези на оцета от ябълки. В допълнение, без ферментационния период  готовността ще бъде отложена за по-дълго време.
 
Съдовете с течност се поставят на топло тъмно място за още 40-60 дни.
 
Ферментацията се счита за завършена, когато течността спира да кипи, в нея мътността изчезва и става прозрачна. Завършеният оцет се филтрира през марля и се налива в бутилки. Съхранявайте домашен ябълков оцет на тъмно място при температура от 6 до 15 ° С.
 
Може да бъде в хладилника или на рафта в прохладен килер. Колкото по-дълго оцетът стои, толкова по-полезен става. Утайката под формата на червеникави люспи е напълно приемлива, тя може да се образува с течение на времето (след няколко месеца). В този случай, ако използвате оцет, е необходимо да се филтрира или внимателно да се прецеди, така че остатъкът да остане в бутилката.
 
За да познавате ябълковия оцет по-добре и да ползвате неговите забележителни качества и приготвяне на рецепти, можете да започнете с най-важното нещо - използването на този инструмент за конкретна цел: за лечение или отслабване, здраве и красота, а може би за благосъстояние и доброто настроение.
 
В края на краищата, оцетът помага и в двете, и в третото и четвъртото. Важно е да знаете какво искате да постигнете и да действате стриктно по предписание и препоръки. Като правило човек, който започва да се лекува с ябълков оцет, вече не може да го откаже дори и след неговото възстановяване. Той използва оцет в готвенето, в козметологията и за обща жизненост. Ябълковият оцет става неразделна част от него и помощник.

Дай твоята оценка:
4 от 11 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft