Трябва ли да отрежете дръжките/цветоносите на орхидеята след цъфтежа?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Трябва ли да отрежете дръжките/цветоносите на орхидеята след цъфтежа?
1519
Трябва ли да отрежете дръжките/цветоносите на орхидеята след цъфтежа?

Дали орхидеята трябва да се подрязва след приключване на цъфтежа - мненията са противоречиви. Като цветар с дългогодишен опит, силно препоръчвам да не бързате да се отървете от цветните дръжки.

Защо? Работата е там, че на прецъфтелия цветонос може да се появи бебе орхидея /кейки/ или ново разклонение с пъпки! Естествено, за да се случи това трябва цветоносът да не е изсъхнал и кафяв. Нека разгледаме по-отблизо всичко.

Появата на цвят

Често можете да наблюдавате как нов цветонос се появява на вече прецъфтял цветонос. Това обикновено се наблюдава, когато крайното време на първоначалния цъфтеж е през пролетта и когато старият не е изсъхнал.

Ако искате да видите повторен цъфтеж, тогава трябва да следвате редица препоръки:

  • удължете периода на осветление на цветето
  • повишаване на нивото на влажност;
  • подхранвайте цветето с торове с надпис „За орхидея“.

Появата на бебето орхидея

За да се получи създавам необходимите условия за появата на бебе, а именно увеличавам влажността, поставяйки контейнери с вода около саксията и организирам допълнително осветление на орхидеята (поне 12 часа на ден). Освен това подхранвам орхидеята с торове, съдържащи азот.

Важно изискване е орхидеята да е напълно здрава, само тогава има смисъл да предизвикате появата на кейки

Отделяне на бебето от дръжката

Около шест месеца трябва да минат от момента, в който бебето се появи на дръжката, докато то е готово за трансплантация.

Нужно е да има поне 2 корена с дължина по 5 см. 

Процесът на подрязване е прост. Основното изискване е остатъците от дръжката от двете страни да не надвишават 2 см дължина. За да направите това, най-добре е да използвате стерилна и остра резачка;

кейки бебе от фаленопсис орхидея

Посаждане

Дръжката, отрязана с бебето, оставям 3-4 часа, за да изсъхнат отрязаните страни, след което ги обработвам с активен въглен на прах или канела /за дезинфекция и предотвратяване на загниване/. В прозрачен пластмасов съд, съобразен с размера на корените, правя дренажни отвори и запълвам 2-3 см слой фина фракция от кори за орхидеи, на които е отредена ролята на дренаж.

Сега трябва да посадите бебето по този начин и да го направите така, че корените му да се изравнят с горния ръб на контейнера. В никакъв случай кората не трябва да се набива и натиска; напротив, важно е да се гарантира, че има въздушни джобове. Що се отнася до горния слой, сложих мъх сфагнум.

Ако на практика няма корени и бебето е отделено, тогава го засаждам в мини оранжерия. И така, на дъното на контейнера слагам мокър мъх, а над него внимателно фиксирам бебето.

Ето как можете просто и лесно да размножите орхидея, ако просто не бързате да премахнете прецъфтелия цветонос!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft