Тънкости в приготвяне на козунаци за Великден, които сигурно не знаете
        
        
        
                     7 Април 2015
                
                109352
                            какво четем
                    Приготвяне:
                        
                        30 мин
                    
                    
                        Готвене:
                        
                        60 мин
                    
                                                                                    
                        Общо: 90 мин
                    
                    
                            Хранителна стойност:
                             500 kcal
                        
                    Замесването и изпичането на вкусни и сполучливи козунаци не се отдава на всеки, поради това ви предлагаме да видите някои тънкости, свързани с тези важни процеси от приготвянето на традиционния великденски хляб, за да бъде той на ниво.
Готовото тесто, което се продава в хранителните магазини, безсъмнение е голямо улеснение за домакините и от него може да се приготви почти всичко.
Най-добре е обаче сами да замесите тестото за козунаци.
- Ако не се откажете от тази идея, следва да си набавите качествени основни продукти - брашно и мая. Не експериментирайте с брашното, заложете на вече проверени и доказали се видове, за да сте сигурни, че козунаците ви ще се получат както трябва.
 - Много е важно да не прекалите с брашното, тъй като готовият продукт ще стане твърд, още преди да успеете да го поднесете.
 
 Много течната смес също не е подходяща, тъй като в такъв случай козунакът ще се превърне в безформено печиво. Намерете златната среда и замесете леко нелепкаво тесто.
	Вложете цялото ви усърдие при замесването на козунаците и не забравяйте, че втасването е нужно да е три пъти: веднъж втасва квасът, след това готовото тесто и веднъж, когато го поставите във формата за печене. 
	Тестото е капризно, то не обича течението и влажността, предпочита топлото. Поради това то е нужно да втасва на сухо място при температура не по-ниска от 30 градуса. 
	Що се отнася до подправките, шафранът ще придаде жълт оттенък, а от кардамон, джинджифил, индийско орехче и канела тестото ще потъмнее. Може да използвате микс от ароматни подправки, но не бива да прекалявате с подобни допълнения. 
	Стафидите, захаросаните цитрусови корички и захаросаните плодове не са просто добавка, а задължителна част от козунака. 
	Стигнахме до изпичането и да започнем това, че фурната следва да е загрята до около 200 градуса. Позната хитрост е да се слага съд с гореща вода в долната й част, за да не прегаря козунакът. 
	Най-добре е да се използват разглобяеми форми, които предварително да се подмажат с олио и да се поръсят с брашно. Дъното на съда може да се покрие и с намазнен пергамент. 
	Избраната форма да се запълва до половината с тестото, а във фурната да се слага, едва когато то увеличи обема си с 3/4. 
	Тесто с тегло под 1 килограм се пече в продължение на 30 минути, 1 килограм - 45 минути, 1,5 килограма - 1 час, 2 килограма - час и половина. 
	Ако повърхността на козунака започне да прегаря, покрийте я. 
	Готовността проверявайте с помощта на клечка за зъби: продупчете с нея козунака и извадете, ако тя е суха, значи той е изпечен достатъчно. 
	Извадете внимателно пухкавата вкуснотия от формата, изчаквайки да се охлади малко. 
	Въпреки всички трикове, тънкости и съвети, казват, че вкусен козунак се получава, ако се изрече молитва, преди да се заемете с приготвянето му. 
                
Весели великденски празници !
Редактор: Ясен Чаушев
                
                
            Новини
                            Новини
                                                                                                Мода
                            Мода
                                                                                                Звезди
                            Звезди
                                                                                                Начин на живот
                            Начин на живот
                                                                                                Диети
                            Диети
                                                                                                Красота
                            Красота
                                                                                                                                още
                                    Любов
                                    
                                    Любов
                                                                                                                                                                        Здраве
                                    
                                    Здраве
                                                                                                                                                                        Родители
                                    
                                    Родители
                                                                        Коментари
                
                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







