Универсална рецепта за най-вкусния компот за зимата: Той ще издържи и ще укрепи здравето ви до март, независимо кой плод изберете

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Универсална рецепта за най-вкусния компот за зимата: Той ще издържи и ще укрепи здравето ви до март, независимо кой плод изберете
Универсална рецепта за най-вкусния компот за зимата: Той ще издържи и ще укрепи здравето ви до...
1159
Източник: За Жената
Универсална рецепта за най-вкусния компот за зимата: Той ще издържи и ще укрепи здравето ви до март, независимо кой плод изберете
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Компотът , приготвен от ябълки, круши, сливи или смес от плодове, е едно от любимите зимни освежителни напитки, приготвя се много лесно и остава годен за консумация дълго време, ако използвате правилната рецепта и следвате тези съвети .

Въпреки че се фокусираме основно върху солена и кисела зимнина, сладката също не е за подценяване, а домакините в нашия край са я довели до съвършенство.

Най-често плодовете се използват за приготвяне на домашни сладка, но един от отличните начини за консервиране на плодовете и удължаване на срока им на годност, за да можете да се насладите на вкуса и хранителните им вещества през зимата, е приготвянето на домашен компот.

Компотът е зимно освежаващо ястие, което веднага ни връща в детството, а всяка къща има свой собствен начин на приготвяне. Днес ви представяме една отлична универсална рецепта, която е подходяща за почти всякакви плодове: ябълки, праскови, дюли, кайсии, круши, сливи и дори плодови миксове.

 

компот дюля
Компот от дюля и ябълка, подправен с анасон, канела и пресни листа от мента, снимка: Аханов Майкъл/Shutterstock

Ако го приготвите и съхраните правилно, компотът може да издържи до пролетта, като остава свеж, ароматен и вкусен, сякаш току-що е приготвен.

Съставки за универсален плодов компот:

  • 1 кг плодове по ваш избор (или микс от сезонни плодове)
  • 200-250 г захар
  • 1 литър вода
  • 1 пакетче ванилова захар
  • няколко резенчета лимон или щипка лимонов сок (за освежаващ вкус)
  • 1 чаена лъжичка карамфил
  • половин чаена лъжичка ром или ванилов аромат

Приготвяне:

Измийте, почистете и, ако е необходимо, обелете плодовете .

Нарежете по-големите парчета (ябълки, праскови, круши) на резени, а малките плодове (сливи, череши, кайсии) могат да се оставят цели, достатъчно е да ги набодете с клечка за зъби, за да не се напукат при високи температури.

Смесете водата и захарта в тенджера, добавете ром или ванилия и подправки по желание. Гответе, докато захарта се разтвори напълно. Ако сте използвали карамфил, извадете го от течността.

Поставете плодовете във всеки правилно стерилизиран буркан, залейте с горещ сироп догоре и затворете с метален капак.

Сложете кърпа в голяма тенджера, подредете бурканите и налейте вода до половината от височината на бурканите. Варете 15-20 минути от момента на кипване.
След това извадете, избършете и увийте в одеяло, за да се охлади постепенно.

кайсии компот

Вкусен домашен компот от кайсии, снимка: Shutterstock / Viktor1

Допълнителни съвети за перфектния компот:

  • Ако използвате по-сладки плодове, намалете количеството захар,
  • за освежаваща нотка добавете няколко листа прясна мента,
  • Не отваряйте бурканите, докато не ви потрябва компотът, за да избегнете излагането му на въздух и бактерии и да го запазите по-дълго.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft