Компотът , приготвен от ябълки, круши, сливи или смес от плодове, е едно от любимите зимни освежителни напитки, приготвя се много лесно и остава годен за консумация дълго време, ако използвате правилната рецепта и следвате тези съвети .
Въпреки че се фокусираме основно върху солена и кисела зимнина, сладката също не е за подценяване, а домакините в нашия край са я довели до съвършенство.
Най-често плодовете се използват за приготвяне на домашни сладка, но един от отличните начини за консервиране на плодовете и удължаване на срока им на годност, за да можете да се насладите на вкуса и хранителните им вещества през зимата, е приготвянето на домашен компот.
Компотът е зимно освежаващо ястие, което веднага ни връща в детството, а всяка къща има свой собствен начин на приготвяне. Днес ви представяме една отлична универсална рецепта, която е подходяща за почти всякакви плодове: ябълки, праскови, дюли, кайсии, круши, сливи и дори плодови миксове.
Компот от дюля и ябълка, подправен с анасон, канела и пресни листа от мента, снимка: Аханов Майкъл/Shutterstock
Ако го приготвите и съхраните правилно, компотът може да издържи до пролетта, като остава свеж, ароматен и вкусен, сякаш току-що е приготвен.
Съставки за универсален плодов компот:
- 1 кг плодове по ваш избор (или микс от сезонни плодове)
- 200-250 г захар
- 1 литър вода
- 1 пакетче ванилова захар
- няколко резенчета лимон или щипка лимонов сок (за освежаващ вкус)
- 1 чаена лъжичка карамфил
- половин чаена лъжичка ром или ванилов аромат
Приготвяне:
Измийте, почистете и, ако е необходимо, обелете плодовете .
Смесете водата и захарта в тенджера, добавете ром или ванилия и подправки по желание. Гответе, докато захарта се разтвори напълно. Ако сте използвали карамфил, извадете го от течността.
Поставете плодовете във всеки правилно стерилизиран буркан, залейте с горещ сироп догоре и затворете с метален капак.
Сложете кърпа в голяма тенджера, подредете бурканите и налейте вода до половината от височината на бурканите. Варете 15-20 минути от момента на кипване.
След това извадете, избършете и увийте в одеяло, за да се охлади постепенно.
Вкусен домашен компот от кайсии, снимка: Shutterstock / Viktor1
Допълнителни съвети за перфектния компот:
- Ако използвате по-сладки плодове, намалете количеството захар,
- за освежаваща нотка добавете няколко листа прясна мента,
- Не отваряйте бурканите, докато не ви потрябва компотът, за да избегнете излагането му на въздух и бактерии и да го запазите по-дълго.