Утре е голям празник, Илинден! Ето какво задължително да сложите на трапезата, за здраве и берекет

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Утре е голям празник, Илинден! Ето какво задължително да сложите на трапезата, за здраве и берекет
17614
Снимков материал: freepik
Утре е голям празник, Илинден! Ето какво задължително да сложите на трапезата, за здраве и берекет

На 20 юли православният свят отбелязва един от най-силните и свещени летни празници – Илинден , денят на свети пророк Илия. Наричан още Гръмовник и Гръмоделец, той е повелител на природните стихии – гръмотевици, буря и огън.

Хората вярват, че на този ден светият пророк се възнася по небето с огнена колесница и ако бъде почетен с уважение, ще дари закрила, дъжд и плодородие. Най-важният начин да бъде почетен Илия, е като му се поднесе богата и обредна трапеза.


Какво задължително да има на илинденската трапеза

1. Курбан – свещеното угощение за защита
На Илинден се коли курбан – най-често мъжко животно като теле, овен или агне. В някои семейства, ако няма възможност, се принася в жертва петел, известен като „бащата на двора“. Курбанът се приготвя под формата на чорба или печено месо, а храната се освещава и раздава за здраве на близки и съседи.

2. Обреден хляб – питка за светеца
Важен елемент от трапезата е специално приготвеният хляб – питата за свети Илия, наричана „боговица“ или „колач“. Той се меси с вяра и без лоши мисли, а често се украсява с тестени символи – слънце, гръмотевица или кръст.
След молитва или кадене, питката се разчупва – не се реже с нож , а се поднася на масата първа.


Рецепта за обредна илинденска питка

Необходими продукти:

  • 1 кг пресято брашно

  • 1 кубче прясна мая (или 1 пакетче суха)

  • 2 с. л. захар

  • 1 ч. л. сол

  • 300 мл топла вода

  • 100 мл прясно мляко

  • 3 с. л. олио или зехтин

  • 1 яйце за намазване (по избор)

Начин на приготвяне:

  1. В малка купичка разтворете маята с топлата вода, захарта и 2 с. л. брашно. Оставете да шупне (около 10 мин).

  2. Пресейте брашното в голяма тава, направете кладенче и добавете маята, млякото, солта и олиото.

  3. Омесете меко тесто. Месете продължително – поне 10-15 минути, докато стане гладко и еластично.

  4. Покрийте тестото и оставете да втаса на топло за около час.

  5. След втасване оформете питката – може да е кръгла, с плитки или със символи от тесто (кръст, слънце, колело).

  6. По желание, намажете с разбито яйце за златиста коричка.

  7. Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 40 минути.

  8. След изваждане, питката се завива в чиста кърпа и се оставя да „почине“.

Важно: При замесването не се използва нож – тестото се къса на парчета с ръце, за да не се „сече благословията“. Обредната питка не се реже, а се разчупва от най-възрастния човек в дома с думите:
„Да е берекетна годината и мирна къщата ни!“


Още какво се слага на трапезата

  • Плодове – ябълки, круши, праскови, ранни лешници – първите дарове на лятото.

  • Мед – в глинено гърненце, за сладък живот и лековитост.

  • Вино – червено, домашно, за здраве и благословение.

  • Домашни сладки – кекс или баница, погача със сирене, всичко поднесено с благодарност.


Илинденската трапеза не е просто угощение, а молитва с храна , отправена към небето. С всяка хапка и всяка дума от обичая българинът се обръща към свети Илия с надежда – за дъжд, живот, здраве и мир.

Нека утре нашите домове бъдат изпълнени с аромат на топъл хляб, с благословена храна и със спомена, че народ без вяра в светците си е като небе без слънце.

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft