Учени от БАН направиха прогноза-Ето кога ще имаме първите добри новини за пандемията от коронавирус

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Учени от БАН направиха прогноза-Ето кога ще имаме първите добри новини за пандемията от коронавирус
43450
Източник: dariknews.bg
Учени от БАН направиха прогноза-Ето кога ще имаме първите добри новини за пандемията от коронавирус

Българските учени се притичват на помощ на страната ни с изчисления и прогнози за периода, в който ще продължи епидемията от коронавирус, обванала света.

„След около 3 седмици ще имаме първите добри новини, след около 2-3 месеца ще сме справили с тази криза“. Такава прогноза направи проф.

Николай Витанов от Института по механика към БАН по време на брифинг в Министерския съвет.

Такива са очакванията, но само ако карантината се спазва и не се пробие, уточни той.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обяви, че вече в екипа от учени се включва и капацитетът в математическото моделиране.

„С цел да използваме математически модели, за да можем да даваме прогнози как ще се развива динамиката с разпространението на коронавируса“, обясни той.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че започват още две фабрики да произвеждат защитни костюми, а днес личните лекари ще бъдат снабдени със защитни маски.

"8 000 маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ и да стигнат до тях“, посочи вицепремиерът.

Председателят на Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб главен комисар Николай Николов съобщи, че са разпределени 38 000 високоспециализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти, заразени с коронавирус.

„Еднократните маски са 79 000 броя, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ. 32 000 са за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове. Защитни костюми за многократна употреба: 100 костюма за лечебни заведения вече са там. Всеки такъв костюм е произведен в България и може да бъде изпиран до 50 пъти. Еднократни защитни костюми – 10 050 броя, предпазни очила – 78 500 броя“, отчете той.


Още днес се очакват 89 950 броя еднократни защитни костюми от Турция. С полет от Москва се очаква да пристигнат 500 000 ръкавици и 2 000 костюма за еднократна употреба, а от Катар ще дойдат допълнително 200 000 маски, плюс още 100 000 в следващите дни“, уточни Николов.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че предстои усилена работа и разяснителна кампания в ромските общности, за да се ограничи нарушаването на карантината.


„Щабът препоръча на органите на МВР, местните РЗИ и ромските медиатори по-активна работа и разяснителна кампания. Трябва изключително сериозен подход що е карантина, що е коронавирус, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава. Това нещо е в ход и затова моля да не звучи като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности, това е за тяхната защита“, подчерта той.


На въпрос дали е достатъчен броя на полицаите в ромските махали, Мутафчийски отговори, че МВР има и други задължения като противодействие на битовата престъпност, която в момента би могла да се увеличи.

Той осъди и нападението над журналиста Слави Ангелов и посочи, че разкриването на престъплението също е работа на МВР.

Ген. Мутафчийски коментира, че така наречените бързи тестове за коронавирус не са надеждни и дават фалшиви отрицателни резултати. Той посочи, че при 10 доказани случая, бързи тестове са дали отрицателен резултат при 6 от тях.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft