Шефът на Спешна помощ с гореща информация за заразените с COVID-19 медици:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Шефът на Спешна помощ с гореща информация за заразените с COVID-19 медици:
8207
Източник: pik.bg
Шефът на Спешна помощ с гореща информация за заразените с COVID-19 медици:

Сред заразените с коронавирус у нас съвсем естествено има и хора, които са на първа линия в борбата с вируса - става дума за екипите медици, които се грижат за болните и се отзовават на повикванията при спешни случаи.

Днес шефът на Спешна помощ д-р Георги Гелев даде брифинг пред медиите, като поводът бяха седемте положителни проби на медици от службата. Както стана известно по-рано, след положителна проба на техен колега, завърнал се от чужбина, се наложи да се направят тестове и на работещите на първа линия медици.

От Националния щаб заявиха, че в момента има седем установени случая на коронавирус, като един е от по-стара дата.

Заразените в Спешна помощ са общо седем - двама доктори, един фелдшер и 4 медсестри, обясни д-р Гелев. Нов екип на спешна помощ е изпратен днес за изследване. На едно дежурство адресите за посещение са 220-270 за 24 часа, това прави около 500 адреса. След като един екип посещава 10-12 адреса няма как да се знае откъде е заразата, каза шефът на спешната помощ. Една от колежките с коронавирус е била в чужбина, завърнала се е без симптоматика, минала е през термокамерите на летището, тогава не е била толкова детайлна проверката, по-късно е проявила признаци. Тя сега е в дълга карантина, обясни д-р Георги Гелев.

Заразата на останалите колеги е станала преди дни и днес се проявява, посочи той. И днес има оплаквания на наши двама служители, ако се докаже, че и те са заразени, ще се окаже, че заразата идва от адреси и болни, а не от колежката, която се е прибрала от Австрия, посочи той. Всичките седем души са с леки оплаквания - някаква кашлица, някаква температура и не са в болница, обясни докторът.

Общо 103-ма от спешната помощ са проверени за коронавирус. Непосредствено преди да дойда, се обадих на фирма за бързи тестове, вече съм поръчал 1000 теста, бързи, които ще дойдат утре и всички работещи, в т.ч. и аз, ще се изследваме с бърз тест. В петък 4-та смяна ги изследвахме с PCR тест, тогава се откриха 6 положителни и всички отрицателни. В момента разговарям с две болници - ВМА и Софиямед, където да бъде изследван целият център с PCR, посочи шефът на спешната помощ. Чувам, че струва 120, 90, 200 лева, различни цени, както са различни цените на маските и дезинфектантите, заяви той. Парите ще се отпуснат от бюджета на центъра, поясни докторът.

В момента имаме 1200 гащеризона, в близките 3-4 дни са достатъчни, но за три месеца, за времето, когато се очаква да премине епидемията, те са крайно недостатъчни. Ние ритмично допълваме използваните гащеризони и поддържаме ниво от 1000 бройки. Благодаря на всички фирми, които ни помагат и ще ни помагат. Има фирма, която ни предоставя безплатен обяд и вечеря, фирма, която дарява маски, ръкавици, дезинфектанти имаме 7,5 тона, не сме стигнали да ни даряват, заяви шефът на спешните медици в столицата.

1000-та лева от правителството още не са получени от нашите медици, защото още не им е дошло времето. Разписано е точно на кого ще бъдат дадени, обясни той. Българите не сме чак толкова лоши в крайна сметка, посочи Гелев. Около 730 човека, които са били през март на линейка са подадените имена за средствата. Имам уверение, че на тях ще бъдат изплатени парите. Ще ги получат, увери той.

Запитан дали имат нужда от доброволци, докторът обясни, че в болниците по-биха били нужни. При нас доброволец може да държи една помпа и да нанася дезинфектант, каза началникът на спешната медицинска помощ. Двама-трима журналисти са заявили, че искат да бъдат доброволци при нас, допълни той. Ние работим на 7-часов работен ден и по принцип нямаме право на допълнителен труд. Но сега имаме право по време на извънредното положение. По-младите колеги може да дават допълнителни часове, имаме два екипа, които и сега правят това, каза още докторът.

Той заяви, че няма как екипите да откажат отзоваване на инсулт и инфаркт пред пациенти с температура. Подобно делене на хората не става. Да не говорим, че при инсулт и инфаркт е по-спешна ситуацията. Децата до 3 години са абсолютен приоритет, защото за няколко часа може да се влоши. Както и обратното - за часове може да оздравее. За съжаление, хората на моите години и нагоре са застрашени за усложнения, каза още Гелев.

Запитан за това къде се пращат пациентите с коронавирус - за възрастни е ВМА, за деца до 18 г е инфекциозна болница, после Пирогов, после е Александровска болница, пулмологията, Втора градска, отговори той. За Втора градска получих факс, че е затворена и имат недостиг от персонал. В Света Анна е запълнено. Работи се в Александровска болница да се разкрият още места. От нас най-много хоспитализирани са в "Пирогов", ние сме закарали най-много хора там, каза още Гелев. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft