10 грешки, които всички правим и вредим на здравето си без дори и да предполагаме (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
10 грешки, които всички правим и вредим на здравето си без дори и да предполагаме (снимки)
11317
10 грешки, които всички правим и вредим на здравето си без дори и да предполагаме (снимки)

Сигурни сме, че правим всичко както трябва: изсушаваме ръцете си с безконтактна сушилня; накисваме съдовете в мивката; мийте чашата си на работа всеки път, когато пием чай или кафе. Но сушилните разпространяват инфекции , мивката е по-опасна от тоалетната и чистата чаша няма да ви спести бактерии от кафемашината .

 

Ето 10 научно доказани факта за опасностите от някои навици: тази информация ще ви помогне да защитите здравето си.

Ние събрахме специално за вас навици, които изглеждат безобидни, но напълно нехигиенични от научна гледна точка, видно от изследванията.

 

1. Накисвате съдовете в мивката

Мивката е идеална среда за бактериите : може да съдържа E.

coli, Salmonella или Staphylococcus aureus . За да избегнете стомашно-чревни разстройства, струва си да измиете мивката след контакт не само с мръсни съдове, но и с храна: риба, сурово месо, млечни продукти, зеленчуци. 

 

2. Измивате ръцете си с гореща вода

Проучванията сочат, че температурата на водата не влияе на унищожаването на микробите. Тук е важно времето, през което мием ръцете си: за 5 секунди няма да отмиете нищо, но след 30 секунди ще убиете почти всички микроби по ръцете си. Честото измиване на ръцете в гореща вода намалява защитните функции на кожата , което може да причини дразнене, дерматит.

 

3. Тренирате без да отмивате грима си

Понякога бързаме от офиса да тренираме, че прекарването на време за премахване на грима изглежда като безсмислено начинание: в края на краищата всичко е едно и също под душа. Но по време на тренировка кожата диша и се почиства и ако гримът е върху нея, тя може да запуши порите. В резултат на това се появяват проблеми с кожата . Преди тренировка трябва да премахнете грима.

 

4. Използвайте сушилня за ръце

Фактът, че не пипаме сушилнята с ръце, е илюзия за чистота. Всъщност електрическите сушилни не са достатъчно хигиеннизирани: бактериите се натрупват върху тях и се разпространяват с въздушния поток, попадайки по тялото, дрехите или белите дробове. Хартиените кърпи са по-ефективни и по - чисти от електрическите сушилни за ръце.

 

5. Използвайте чантата за хранителни стоки повече от 1 път

Хранителен пакет, използван повече от 1 път - в 99,9% от случаите носи много бактерии . Ако сте донесли сурово месо, дори опаковано, в торба, шансовете бактериите да са попаднали в другите храни, особено в зеленчуците и плодовете. Решението е да използвате чанта за еднократна употреба или чанта за пазаруване, която трябва да се мие всеки път.

 

6. Режете месо и зеленчуци на една дъска

Микробиологът Чарлз Хърб твърди, че на дъската за рязане има 200 пъти повече бактерии, отколкото на тоалетната седалка, така че е опасно да се нарязва маруля върху нея. След сурово месо често остава салмонела и кампилобактер на дъската, двете са най-чести причини за хранително отравяне. Изходът е да използвате две различни дъски за месо и зеленчуци и да изберете между дърво и стъкло.

 

7. Използвайте офис машина за кафе

Резервоарът на кафемашината е място, в което бързо се развиват различни групи бактерии . Има повече от тях, отколкото на дръжката на банята във вашия дом. За да защитите здравето си, трябва редовно да миете колбата - не само в топла вода, но под влияние на високи температури и с почистващ препарат. 

 

8. Носите телефона в чантата си

Може да изглежда, че чантата е чисто, красиво място, където нашата джаджа е напълно защитена от околната среда. Но това не е така: по-добре е да носите телефона в джоба си , а не в чанта и за предпочитане в калъф - така че по него да има по-малко микроби. Средният телефон е 10 пъти по - мръсен от тоалетната седалка . Препоръчително е всеки ден да избърсвате телефона с влажна кърпа.

 

9. Перете зимните дрехи през пролетта

Колко често ви се случва да слагате ръкавици и шал в кош за пране? Специалистите препоръчват прането на шапки, ръкавици и шалове на всеки 1-2 седмици . Тези 3 дрехи са най-често в контакт с нашето лице и особено с носа и устата. Микроби се натрупват в тях, а имунитетът ни отслабва от постоянен контакт с такива неща.

 

10. Размразявате храни при стайна температура

Рядко се замисляме как температурата на околната среда и скоростта на размразяване на продуктите влияят върху качеството им. Оставянето на риба и месо размразено в контейнер директно на масата е вредно . За да избегнете растежа на лоши бактерии, е по-добре да оставите контейнера с продуктите размразени в общото отделение на хладилника.

 

Бонус: споделяйте храна с приятели - това е полезно

Имунната ни система ще бъде благодарна, ако не се колебаем да ядем десерт от същата чиния с любим човек или да споделим картофения сос с приятели. Учените казват, че по този начин  обменяме полезни бактерии . Но това правило не важи за болните - просто не споделяйте ястия с тях .

Как да останем здрави на фона на заплахите, които предстоят пред обществеността, на работното място и у дома? Може би имате своите тайни. Споделете в коментарите!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft