10 кулинарни трика, с които ще надминете даже професионалните готвачи (снимки)

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
10 кулинарни трика, с които ще надминете даже професионалните готвачи (снимки)
25651
10 кулинарни трика, с които ще надминете даже професионалните готвачи (снимки)

Много технологии за готвене са се променили през времето, но опитът, натрупан от поколенията, ни позволява не само да усъвършенстваме уменията си, но и да избягваме грешките, които правят храната по-малко вкусна.

Ние смятаме, че за да  разбереш тънкостите на кулинарното изкуство, трябва да се стремиш към съвършенство. Надяваме се, че днес ще ви помогнем да направите още една крачка към него.

 

Грешка №1: Пържете в маслото

Ястията, приготвени в масло със сигурност са по-вкусни. По време на пърженето обаче възникват няколко проблема: то изгаря много бързо и пръска много. Един прост трик ще ви помогне да се справите с това: просто добавете малко растително масло в тигана . Ако по някаква причина искате да си направите месото с него, тогава използвайте топено масло  - не гори, не поръсва и придава на храната необходимия млечен аромат.

 

Грешка №2: Не прецеждате добре картофеното пюре

Тайната на перфектното картофено пюре не е само в маслото. Една от основните грешки е да оставите дори малко количество вода, в която са се варили картофите. След като коренните зеленчуци са готови, трябва да поставите съда с тях на бавен огън и да изпарите останалия „бульон“ или да ги хвърлите в гевгир и да изчакате няколко минути, след което да сложите в сух съд.

Не изливайте веднага мляко - за начало малко омесете картофите, в противен случай рискувате да се напръскате с гореща течност. Малък трик: маслото може да се добави към млякото по време на загряването му - това ще ускори процеса на готвене.

 

Грешка №3: ​​Не изплаквате пастата

Възможно е и дори необходимо да се мият тестени изделия,: когато не планирате веднага да ги сервирате на масата. Прехвърляйки все още горещи спагети или пастата веднага след приготвяне в съдове за съхранение, рискувате да получите усвоен продукт, тъй като той ще бъде „сготвен“ под влияние на собствената си температура . Разбира се, не трябва да оставяте пастата дълго време под струя вода - просто я охладете.

 

Грешка номер 4: Не пържете доматено пюре

Ако искате едновременно да разкриете вкуса на доматеното пюре и да придадете на ястието приятна сладост, запържете го малко в тиган с капка растително масло . Между другото, това е добре за тези, които страдат от повишена киселинност на стомаха - „загряването“ на пастата помага да се избегне неприятно усещане за парене в стомаха след хранене.

 

Грешка №5: Избягвайте захарта в сладките храни

Захарта не е по-лошо подобрител на вкуса от солта. Точно както сладките храни са осолени (например сладкишът ще бъде много по-малко вкусен без сол, отколкото с него), захарта трябва да се поставя в неподсладени неща . Леко променя вкуса на месото и  зеленчуците , като ги прави по-наситени и изразени. Освен това спомага за карамелизирането на съставките, така че храната става не само по-вкусна, но и, което е важно, по-красива.

 

Грешка номер 6: Плащате за скъпо месо при правенето на супа

Ако трябва да готвите котлети или ястие, което изисква дълго варене, не взимайте филе. Ако говорим за добър силен бульон, най-добре е гърдата, която, разбира се, не се използва за ястия, включващи кратка термична обработка. Можете да приготвите бульона от скъпо филе, ако желаете, но той ще се окаже почти безвкусен, а самото месо ще загуби аромата си.

 

Грешка номер 7: Запържете месото на малки порции

Един от най-популярните съвети е да пържите месото на малки порции, така че да се „запече“, да не започне да се задушава и да не губи влага. Всъщност това не е толкова важно, ако правите говеждо или свинско месо на допълнителна обработка - загубата на сок все още е неизбежна. Ако искате да го сведете до минимум и да получите красива кора - цвят, както се казва в професионална среда - загрейте тигана колкото е възможно повече и тогава броят на парчетата на практика няма да повлияе на нищо.

 

 

Грешка № 8: Правене на кюфтета с различни размери

В идеалния случай при приготвянето на кюфтета, кебапчета или всякакви месни продукти трябва да се използва скала . Същият размер на кюфтетата, които се приготвят едновременно, е много важен - за да не пресушават някои и да не сервират сурови други. Изглежда, че това е доста очевидно, но много хора пренебрегват това правило.

 

Грешка номер 9: Да чукаш месо без найлон

Преди да начукате  месото, не забравяйте да покриете работната повърхност с прилепващо фолио. Първо, така че микроскопичните парчета месо няма да запушат порите на дъската (особено когато става въпрос за дърво), и второ, те няма да попаднат на околните предмети. 

 

Грешка № 10: Прекъсвате последователността на готвене

Една от най-големите грешки на неопитни готвачи е да нарушат последователността на полагане на съставки в чиния. Факт е, че готвенето в много отношения е химия, защото продуктите в комбинация помежду си се държат различно . Така например, ако добавите доматено пюре или домати едновременно с картофите, времето за готвене на последните ще се увеличи значително поради съдържащата се в домати киселина.

 

Имате ли някакъв кулинарен трик, който помага да направите ястията по-вкусни?

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft