12 начина за бързо премахване на пикочната киселина и 15 здравословни продукта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
12 начина за бързо премахване на пикочната киселина и 15 здравословни продукта
6397
Снимков материал: pixabay.com
12 начина за бързо премахване на пикочната киселина и 15 здравословни продукта

Когато Невена навърши 55 години, за първи път в живота си усети как тежестта на годините се вдига от раменете ѝ.
„Време е да намалиш темпото и да заживееш за себе си“, повтаряше тя с усмивка, разлиствайки стари снимки, на които се смееше безгрижно и щастливо.
Животът изглеждаше подреден – разходки по алеите, опити с нови здравословни рецепти, сутрешна гимнастика, която се превърна в навик.

Но една сутрин Невена се събуди и усети странна скованост в пръстите си – сякаш стегнати пружини ги придържаха. При опит да ги огъне, остра болка прониза ставите ѝ – тънка и пробождаща, като игла.

Любимите ѝ обувки, до вчера удобни, изведнъж я стягаха така, сякаш беше с два номера по-малки.

– Неве, направи ли нещо с ръцете и краката си? – предпазливо я попита Мария, стара приятелка, която се отби на чай.

– Не знам какво става. Тялото ми сякаш не ме слуша. Пръстите ме болят, обувките не ми стават…

– Отиди на лекар. Имах същото – оказа се, че е от натрупана пикочна киселина. Болката в ставите беше непоносима.

Пикочна киселина? Невена никога не се беше замисляла за това. Но тези думи отключиха нещо – като пъзел, който внезапно се нареди.
Може би именно това е причината за всичко?

???? Какво представлява пикочната киселина и откъде идва?
Невена реши да проучи сама. Представяше тялото си като сложна лаборатория. Всичко, което ядем, пием или дишаме, се преработва в крайни продукти.
Когато изядеш парче месо или изпиеш чаша кафе, влизат в действие веществата, наречени пурини. Те се разграждат и се образува пикочна киселина.

В нормални количества тя не е вредна – дори има антиоксидантни свойства. Но при прекомерно количество, което бъбреците не успяват да филтрират, тя започва да се натрупва и образува кристали. Именно те се отлагат в ставите и тъканите, причинявайки възпаление, болка, подуване.

???? Какво установи Невена?

  • Всеки пети човек над 50 г. има повишено ниво на пикочна киселина.
  • Това може да доведе не само до ставни болки, но и до подагра, бъбречни камъни и възпаления.
  • Добрата новина: чрез промяна на храненето и начина на живот, нивото може да се понижи значително.

⚠️ Как да разпознаем признаците?

  • Сутрешна скованост в ставите
  • Подуване на пръстите, особено след хранене с месо или солено
  • Болка в кръста – възможен сигнал за бъбречни камъни

✅ Какво да направим?

12 лесни стъпки за намаляване на пикочната киселина:

  • Пийте повече вода – поне 2 литра на ден. Започнете деня с топла вода с лимон.
  • Алкални напитки – билкови чайове, минерална вода с магнезий.
  • Намалете червеното месо и субпродукти – заменете с риба или пилешко.
  • Яжте зеленчуци ежедневно – тиквички, картофи, броколи, зеле.
  • Изключете алкохола – особено бирата.
  • Ограничете захарта – избягвайте сладки и газирани напитки.
  • Контролирайте солта – максимум 5 г дневно.
  • Движете се – 30 минути ходене на ден са достатъчни.
  • Приемайте витамин С – цитруси, горски плодове, киви.
  • Пийте билкови отвари – от коприва, листа от касис, брусница.
  • Въведете разтоварващи дни – 1 ден седмично само на зеленчуци и вода.
  • Увеличете приема на вода в жегите и след физическо усилие.

???? Полезни храни от магазина:

  • Краставици, тиквички, картофи – пречистват организма
  • Боровинки, червена боровинка, касис – щадят бъбреците
  • Зеле, цвекло, ябълки – антиоксиданти и противовъзпалителни
  • Овесена каша, елда, перлен ечемик – стабилизират метаболизма
  • Ленено масло – срещу възпаления
  • Сок от моркови – подпомага детоксикацията
  • Тиква – извежда излишните течности

Примерно меню:

  • Закуска: овесена каша с ябълка и зелен чай с лимон
  • Сутрешна закуска: салата от краставици с малко зехтин
  • Обяд: зеленчуков борш, варени картофи с печена риба
  • Следобедна закуска: шепа касис или боровинки
  • Вечеря: задушени тиквички с перлен ечеми
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft