Когато Невена навърши 55 години, за първи път в живота си усети как тежестта на годините се вдига от раменете ѝ.
„Време е да намалиш темпото и да заживееш за себе си“, повтаряше тя с усмивка, разлиствайки стари снимки, на които се смееше безгрижно и щастливо.
Животът изглеждаше подреден – разходки по алеите, опити с нови здравословни рецепти, сутрешна гимнастика, която се превърна в навик.
Но една сутрин Невена се събуди и усети странна скованост в пръстите си – сякаш стегнати пружини ги придържаха. При опит да ги огъне, остра болка прониза ставите ѝ – тънка и пробождаща, като игла.
– Неве, направи ли нещо с ръцете и краката си? – предпазливо я попита Мария, стара приятелка, която се отби на чай.
– Не знам какво става. Тялото ми сякаш не ме слуша. Пръстите ме болят, обувките не ми стават…
– Отиди на лекар. Имах същото – оказа се, че е от натрупана пикочна киселина. Болката в ставите беше непоносима.
Пикочна киселина? Невена никога не се беше замисляла за това. Но тези думи отключиха нещо – като пъзел, който внезапно се нареди.
Може би именно това е причината за всичко?
???? Какво представлява пикочната киселина и откъде идва?
Невена реши да проучи сама. Представяше тялото си като сложна лаборатория. Всичко, което ядем, пием или дишаме, се преработва в крайни продукти.
Когато изядеш парче месо или изпиеш чаша кафе, влизат в действие веществата, наречени пурини. Те се разграждат и се образува пикочна киселина.
В нормални количества тя не е вредна – дори има антиоксидантни свойства. Но при прекомерно количество, което бъбреците не успяват да филтрират, тя започва да се натрупва и образува кристали. Именно те се отлагат в ставите и тъканите, причинявайки възпаление, болка, подуване.
???? Какво установи Невена?
- Всеки пети човек над 50 г. има повишено ниво на пикочна киселина.
- Това може да доведе не само до ставни болки, но и до подагра, бъбречни камъни и възпаления.
- Добрата новина: чрез промяна на храненето и начина на живот, нивото може да се понижи значително.
⚠️ Как да разпознаем признаците?
- Сутрешна скованост в ставите
- Подуване на пръстите, особено след хранене с месо или солено
- Болка в кръста – възможен сигнал за бъбречни камъни
✅ Какво да направим?
12 лесни стъпки за намаляване на пикочната киселина:
- Пийте повече вода – поне 2 литра на ден. Започнете деня с топла вода с лимон.
- Алкални напитки – билкови чайове, минерална вода с магнезий.
- Намалете червеното месо и субпродукти – заменете с риба или пилешко.
- Яжте зеленчуци ежедневно – тиквички, картофи, броколи, зеле.
- Изключете алкохола – особено бирата.
- Ограничете захарта – избягвайте сладки и газирани напитки.
- Контролирайте солта – максимум 5 г дневно.
- Движете се – 30 минути ходене на ден са достатъчни.
- Приемайте витамин С – цитруси, горски плодове, киви.
- Пийте билкови отвари – от коприва, листа от касис, брусница.
- Въведете разтоварващи дни – 1 ден седмично само на зеленчуци и вода.
- Увеличете приема на вода в жегите и след физическо усилие.
???? Полезни храни от магазина:
- Краставици, тиквички, картофи – пречистват организма
- Боровинки, червена боровинка, касис – щадят бъбреците
- Зеле, цвекло, ябълки – антиоксиданти и противовъзпалителни
- Овесена каша, елда, перлен ечемик – стабилизират метаболизма
- Ленено масло – срещу възпаления
- Сок от моркови – подпомага детоксикацията
- Тиква – извежда излишните течности
Примерно меню:
- Закуска: овесена каша с ябълка и зелен чай с лимон
- Сутрешна закуска: салата от краставици с малко зехтин
- Обяд: зеленчуков борш, варени картофи с печена риба
- Следобедна закуска: шепа касис или боровинки
- Вечеря: задушени тиквички с перлен ечеми