5-и клас отпадна от сметките, а големите ученици се връщат, но не съвсем-Ето схемата

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
5-и клас отпадна от сметките, а големите ученици се връщат, но не съвсем-Ето схемата
6823
5-и клас отпадна от сметките, а големите ученици се връщат, но не съвсем-Ето схемата

Има съгласие, че част от класовете – вероятно 7-и, 8-и и 12-и, ще се върнат за присъствено обучение в училищата от 4 февруари. Това ще стане при вариант на редуването на учениците, тъй като някои ученици не са били повече от 12 седмици в училищата, а учат онлайн.

Това обяви пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя проведе среща в Министерството на здравеопазването с представители на МОН, на работодателските и на синдикалните организации в образованието, предава Дир.бг.

Важно е, че няма да се започне с всички класове от пети до 12-и клас присъственото обучение, но вероятно ще се започне с 12-и, 7-и и 8-и клас от 4 февруари. Окончателното решение ще се вземе през следващата седмица, но с голямата уговорка, че всичко ще зависи от развитието на епидемичната ситуация в страната, добави главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. По думите му тези 7-и и 8-и и 12-и клас са „приоритетни“.

Първоначално беше обявено, че на 4 февруари в училище ще се върнат 7-и, 12-и и един измежду 8-и и 5-и клас.

Заместник-министърът на образованието и науката даде пример как ще стане редуването на големите ученици за присъственото обучение в училищата – две седмици да започнат да учат 7-и, 8-и и 12-и клас в класните стаи, след което, отново две седмици те ще са на обучение в електронна среда от разстояние. Идеята е да могат да се включат и следващите класове и да не се струпват масово, 100% в училище, особено по-големите ученици, обясни Михайлова.

Доц. Кунчев уточни, че идеята е на 28 януари, на редовния брифинг на здравните власти, да се даде информация как ще започне връщането на големите ученици в училищата от 4 февруари. „Това ще е присъствие в училище средно на 38 до 40% от учениците, които на двуседмични смени да се въртят, за да може да има по-малко хора и по-малко контакти в училище“, обясни той. И заяви, че условието, за да се върнат големите ученици в клас е едно – да се задържи ниската заболеваемост от коронавируса в страната.

По-рано здравният министър анонсира, че се обмисля възможност за децата от три класа да учат три седмици присъствено и три дистанционно.

След като му бе поставен втора доза от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ Костадин Ангелов коментира и възможното отхлабване на други противоепидемични мерки – не бива да „позволим на нетърпението да ни изиграе лоша шега“, каза той. И добави: „Постигнали сме добри резултати, нека бъдем разумни, нетърпението не е най-добрият съветник в тази ситуация“.

„Дали ресторантьорите и хотелиерите не одобряват мерките, за мен няма значение, вълнува ме да съм полезен на българските граждани. Всяка една от мерките, когато се обсъжда или отхлабва, трябва да се гледа в цялостната картина от мерки и до какви резултати ще доведе. Нашите приоритети са пренаредени и те са малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента“, подчерта още Ангелов.

А Михайлова коментира и предстоящата ваксинация на учителите. Тя няма да започне едновременно, а само там, където е приключила първата фаза на ваксинирането, но в рамките на определени дни. Очаква се в началото на февруари да е започнало ваксинирането на учителите навсякъде.

За ваксинирането им от МОН ще очакват съдействие от регионалните здравни инспекции, като то ще се осъществява с подкрепата на регионалните управления на образованието. В системата на училищното образование има около 91 000 педагогически специалисти и 35 000 непедагогически персонал.

„Много е важно всички учители, които са се записали за ваксинирането, да са с точните си данни и ще са направи актуализация на списъците. Към момента имаме обработени данни за 21% желаещи, но процентът нараства, защото списъците са отворени“, добави още заместник-министърът Михайлова.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft