6-те Тихи симптоми на рак на дебелото черво, които никога не игнорирайте!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
6-те Тихи симптоми на рак на дебелото черво, които никога не игнорирайте!
5044
6-те Тихи симптоми на рак на дебелото черво, които никога не игнорирайте!

Ракът на дебелото черво, известен също като колоректален рак се появява в дебелото черво или ректума и се разпространява в храносмилателната система.

Ракът на дебелото черво е третата по честота причина за смърт от злокачествено заболяване в света и втора в Европа (след рака на белия дроб). Това е вторият най-често срещан рак при жените и третият най-често срещан рак при мъжете.

 Някои симптоми са много очевидни, но някои са тихи и не се проявяват.

Именно това са типовете симптоми, за които трябва да сте наясно.

6-те тихи симптома на рак на дебелото черво, които не трябва да игнорирате

1. Загуба на тегло

Лесно е да пренебрегваме загубата на тегло и просто да го смятате за нещо положително.

Но тази предполагаема положителна промяна всъщност е много често срещан симптом за рак на дебелото черво, както и много други видове рак.  

Ракът, включително ракът на дебелото черво, използва много енергия в тялото.

Фактът, че много тумори причиняват загуба на апетит и увеличават метаболизма, е още по-голяма причина да бъдете нервен, ако губите твърде много тегло.

2. Коремна болка или подуване

Много хора изпитват известна степен на коремни спазми от време на време. В повечето случаи този вид болка обикновено не сочи нещо сериозно. Но ако това се случи заедно с други симптоми, или е особено силно, когато отидете в тоалетната, може да си струва прегледа.

В допълнение, коремните спазми, които са толкова тежки и болезнени, че нарушават ежедневната функция, заслужават отиване до лекаря. Спазмите също не трябва да траят много дълго време и ако проблемите ви продължат повече от седмица, може да искате да проверите проблема.

Подуването на корема също е често срещан симптом на рак на дебелото черво, но лесно се пренебрегва. Дълготрайното подуване и газове не е здравословно и трябва да се изследва.

3. Анемия

Анемията се отнася до състояние, при което кръвта няма достатъчно хемоглобин.

Но анемията предполага, че кървенето се случва някъде в тялото. Ако не се вижда външно, има вероятност да има някаква форма на вътрешно кървене в тялото. Ракът на дебелото черво обикновено включва кървене на тумори, което от своя страна може да причини дефицит на желязо и анемия.

4. Промяна в изпражненията

Един от най-лесните начини да забележите признаци на рак на дебелото черво е в отпадъчните материали. В края на краищата, дебелото черво играе огромна роля в създаването и транспортирането на изпражненията. Ето някои неща, за които трябва да внимавате.

Изпражненията, които изглеждат много тесни е един от тихите симптоми на рак на дебелото черво.

Това означава, че може да има тумор в дебелото черво, защото проходът на дебелото черво се стеснява поради масата по стените му. Говорете с лекар, ако изпражненията ви променят формата си внезапно.

Изпражненията, които внезапно се променят консистенцията си също са много ранен знак за проблем в дебелото черво. Те могат да станат воднисти, да изглеждат по-твърди или просто да изглеждат по-различно.

Хората приемат, че ректалното кървене причинява очевидни червени петна в изпражненията. Но те могат просто да изглеждат тъмни или просто да са с необичаен оттенък. В този случай най-добре е да говорите с лекар.

Дори ако не се дължи на рак на дебелото черво, кървавите изпражнения обикновено са знак, че нещо не е наред, затова говорете с медицински специалист.

Запекът се случва от време на време и най-вече е безвреден, но ако имате дълготрайните проблеми с ходенето до тоалетната трябва да го обсъдите с лекар.

5. Умора

Много хора отблъскват чувството на умора, като го отдават на дълги работни дни или липса на сън. Но трябва да вземете под внимание прекомерното изтощение, което изглежда по-голямо, отколкото би трябвало да бъде, или това се случва дори когато сте добре отпочинали и се грижите за здравето си.

Умората е симптом на безброй различни болести, така че ако ви пречи на ежедневните ви задачи, дори когато си почивате колкото можете, може да е време да се проверите.

6. Нощното изпотяване също е симптом, който често се появява сред пациенти с рак на дебелото черво.

За разлика от другите признаци, които споменахме, нощните изпотявания са системни, а не локализирани. Това означава, че те често са причинени от реакция на имунната система, а не непременно пряк продукт на рак на дебелото черво, казва онкологът и лекарят Райд Ал-Раджаби. Тъй като имунната система се бори да се бори с рака, тялото ви се възпалява и може да се развие треска, а изпотяването е предназначено да ви охлади.

Ако нощното изпотяване се комбинира с другите симптоми в този списък и ако продължи дълго време, трябва да отидете в клиника или болница, за да се уверите, че това не е признак за нещо по-сериозно. Самото нощно изпотяване не е показателно за сериозен проблем, но все още си струва да се разгледа.

Какво се случва, ако забележите някой от тези симптоми? Не се паникьосвайте! Когато е хванат достатъчно рано ракът на дебелото черво се лекува.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft