Някои храни ще изглеждат непривлекателни само ако престоят на изключително ниски температури, но има и много храни , които са напълно негодни за консумация след замразяване и размразяване.
Фризерът е може би едно от най-полезните изобретения в историята на човечеството и верен съюзник в удължаването на срока на годност на храната, но е важно да се внимава какво се замразява.
Често чуваме, че всичко може да се съхранява във фризера, за да се използва с месеци, ако се знаят правилата за замразяване, но това определено не е така.
Някои храни просто не понасят ниски температури и след размразяване губят своята текстура, вкус, привлекателен външен вид и най-важното - хранителните си вещества . Какво включва това?
1.

Дали сиренето може да се замразява зависи от неговата мекота и вид снимка: Shutterstock, iprachenko
Докато твърдите сирена могат да издържат до два месеца във фризера, меките сирена като бри, фета и крема сирене не могат да издържат на ниски температури. След размразяване те стават воднисти и губят кремообразната си структура. Ако обаче планирате да ги използвате в сосове или готвени ястия, замразяването е приемливо, тъй като тогава текстурата е по-малко забележима.
2. Кисело мляко и сметана за готвене

Внимавайте със замразяването на млечни продукти (снимка: Ozgur Senergin/Shutterstock)
Въпреки че технически могат да бъдат замразени, текстурата на киселото мляко и сметаната ще се промени, като стане зърнеста, водниста или ледена. Ето защо е най-добре да се използват в супи, сосове или печени ястия, а не в бита сметана или пресни десерти, където кремообразната структура е ключова.
3. Зеленчуци с високо съдържание на вода

Прекалено водниста храна може дори да стане кашава, когато се размрази. Снимка: Таня Столяревская/Shutterstock
Зеленчуци като краставици, маруля, домати или тиквички губят хрупкавостта си и стават кашави след размразяване. Ако планирате да ги използвате в супи, смутита или сосове, замразяването е приемливо, защото хрупкавостта не е важна в тези ястия.
4. Пържени и мазни храни

Най-добре е пържените и мазни храни да се съхраняват в хладилник в продължение на няколко дни, снимка: Shutterstock/vm2002
Домашно приготвените пържени зеленчуци, печено пиле или пържени картофи не запазват хрупкавостта си във фризера. Влагата и мазнината се разпределят неравномерно, така че храната става мазна и лепкава. Индустриално замразените продукти са специално пригодени за ниски температури, поради което рибните пръчици остават фантастични, когато се извадят от фризера, но домашно приготвените варианти трудно запазват текстурата си.
5. Твърдо сварени яйца

Твърдо сварените яйца трябва да се съхраняват в хладилник, а не във фризер ( снимка: nelea33 / Shutterstock)
Когато се размразят, сварените белтъци ще бъдат гумени и воднисти, докато жълтъците могат да се замразят само ако са предварително смесени с малко сол или захар, за да се предотврати получаването на желатинова текстура. Най-добре е варените яйца да се съхраняват в хладилник до няколко дни.
6. Пресни билки

Билките не трябва да се замразяват пресни, снимка: freedomnaruk/Shutterstock
Билки като магданоз, босилек и копър губят аромата си, потъмняват и ще омекнат след размразяване. По-добре е да замразите нарязаните билки в зехтин в кубчета лед или да ги използвате пресни непосредствено преди консумация.
7. Картофи, моркови и ряпа в суров вид

Суровите моркови не трябва да се замразяват, снимка: 5 second Studio/Shutterstock
Въпреки че изглежда практично да запазите картофите, ако сте ги купили на едро на по-ниска цена, суровите кореноплодни зеленчуци губят своята хрупкавост и текстура, когато се замразяват директно. По-добре е да ги бланширате преди замразяване, което помага да се запази цветът, текстурата и хранителните вещества.














