7 важни причини да ядете карфиол, особено при проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
7 важни причини да ядете карфиол, особено при проблеми със сърцето и кръвоносните съдове
71631
7 важни причини да ядете карфиол, особено при проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

Забравете картофено пюре! Опитайте една много здравословна алтернатива: пюре от карфиол!

Сред кръстоцветните зеленчуци, карфиолът е един от най-добрите заради многобройните си ползи за здравето. Консумацията на карфиол е изследвана за неговите антиоксидантни свойства, които предотвратяват рак. Карфиолът съдържа много хранителни вещества, вкусни и разнообразни рецепти, което го прави чудесно допълнение към всяка диета.

1. Хранителна стойност
Карфиолът съдържа витамини B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 ​​(пиридоксин) и B9 (фолиева киселина). Също така съдържа омега-3 мастни киселини и витамин К.

Той служи като добър източник на протеини, фосфор и калий. Карфиолът е много добър източник на витамин С и манган, два мощни антиоксиданта.

2. Антиоксидант
Освен тези предишни антиоксиданти, карфиолът съдържа и каротеноиди. Като бета-каротин и фитонутриенти, които включват кемпферол, ферулова киселина, канелена киселина и кафеена киселина. В резултат на това редовното консумиране на карфиол ще ви помогне да се предпазите от свободните радикали и ще намалите риска от заболявания, причинени от оксидативен стрес, като сърдечни заболявания и рак.

3. Детоксикация
Карфиолът съдържа глюкозинолати и тиоцианати (включително сулфорафан и изотиоцианат). Те помагат да се увеличи способността на черния дроб да неутрализира потенциално токсични вещества, които могат да доведат до рак, ако не бъдат елиминирани. Наличието на ензими като глутатион трансфераза, глюкуронозил трансфераза и хинон редуктаза също подпомагат процеса на детоксикация.

4. Превенция на рак
Има десетки проучвания, изследващи ефектите от храненето върху рака. В резултат на това е доказано, че консумацията на карфиол насърчава намаляването на риска и лечението на следните видове рак: рак на пикочния мехур, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на яйчниците.

Няколко проучвания са установили, че има съединения, които могат да се борят с рака и че е в състояние да унищожи раковите ензими.

5. Противовъзпалително
Потенциално редовната консумация на карфиол може да помогне за намаляване на риска от възпалителни заболявания. Особено като ревматоиден артрит, затлъстяване, захарен диабет, възпалително заболяване на червата и улцерозен колит.

Една чаша сварен карфиол съдържа около 11 микрограма витамин К и 0,21 грама омега-3 мастни киселини. Тъй като омега-3 мастни киселини и витамин К се намират в карфиола. Помага за предотвратяване на хронично възпаление, което води до заболявания като артрит, хронична болка и някои чревни заболявания. Освен това един от глюкозинолатите, открити в карфиола, може лесно да се превърне в молекула, наречена ITC изотиоцианат или индол-3-карбинол. I3C е противовъзпалително съединение, което всъщност може да работи на генетично ниво. И по този начин, за да се предотврати появата на възпалителни реакции на много ранен етап.

6. Подкрепа за храносмилането
Една чаша сварен карфиол съдържа около 3,35 грама фибри. В резултат на това спомага за прочистването на храносмилателната система от ненужните вещества. Освен вещество, наречено глюкорафин, той има защитен ефект върху стомашната лигавица. С глюкорафин стомахът ви не е податлив на бактерията Helicobacter Pylori, което намалява риска от пептична язва и рак.

7. Сърдечно-съдова и мозъчно-съдова система
Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, консумацията на карфиол предпазва от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Например, при атеросклероза има хронично възпаление на кръвоносните съдове и отлагане на липиди и левкоцити. В крайна сметка води до намаляване на диаметъра им. Това намаляване на диаметъра води до намаляване на притока на кръв към важни органи като мозъка (може да доведе до инсулт). Както и сърцето (може да доведе до инфаркт) и бъбреците (може да доведе до бъбречна недостатъчност). Чрез намаляване на хроничното възпаление, карфиолът е в състояние да поддържа пропускливостта на кръвоносните съдове. Освен това поддържа отличен приток на кръв към основните органи на тялото.

Учените не винаги са виждали сърдечно-съдови проблеми, като например наличието на централен възпалителен компонент. Но ролята на нежеланото възпаление в създаването на проблеми за нашите кръвоносни съдове и кръвообращение става все по-важна за разбирането на сърдечно-съдовите заболявания. Особен интерес представлява съдържанието на глюкорафанин.

Глюкорафанинът е глюкозинолат, който може да се превърне в изопиоцианат (ITC) сулфорафан. Сулфорафанът не само предизвиква противовъзпалителна активност в нашата сърдечно-съдова система. Той също така може да помогне за предотвратяване и дори да помогне за възстановяване на увреждането на кръвоносните съдове. Също така съдържа алицин, за който е доказано, че намалява честотата на инсулти и сърдечни заболявания.

Забравете за картофено пюре, опитайте много здравословна алтернатива: Карфиолово пюре
Цветовете от карфиол са част от растението, което повечето хора ядат. Въпреки това, стъблото и листата също са годни за консумация и са особено добри за добавяне към супа.

Един от най-добрите начини да ядете карфиол, за да увеличите максимално хранителните вещества, е да го ядете суров.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft