9 рецепти с агнешко за Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
9 рецепти с агнешко за Великден
9 рецепти с агнешко за Великден
41961
9 рецепти с агнешко за Великден
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Агнето е един от основните символи на Великден. То се свързва с Исус и неговата смърт.

Понеже агнето се пренася в жертва, така и Синът на Дева Мария е принесен в жертва преди Възкресението. Християнската традиция представя Исус като божи агнец. В много домове се спазва традицията на Великден да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост. 

 

Великденско агне с дреболии рецепта

Продукти:
агне или яре около 10-15 кг
1 кг ориз
500 г печурки
1 китка лапад
3 връзки зелен лук
1 китка магданоз
1/2 китка девисил(или джоджен)
черен пипер, сол на вкус
2 пакетчета(250 г) краве масло

Приготвяне:
Дреболиите на агнето след необходимата обработка се сваряват и нарязват. Предварително се отделя булото (кърпата), което ще се използва за покриване на пълненото агне.
Оризът се изчиства и измива, гъбите се нарязват на филийки, зелениите се измиват и накълцват.
На не много силен огън се разтопява едното пакетче (125 г) масло и се запържват гъбите, зелениите, оризът и подправките. Накрая се прибавят и нарязаните дреболии, налива се малко гореща вода и след като клокне, се отстранява от огъня.
Агнето се посолява добре отвън и отвътре, пълни се с приготвената смес, зашива се и се слага в подходяща тава. Отгоре се намазва с останалото масло и се завива с булото. В тавата се слага малко вода, агнето се покрива плътно със фолио и се пече 30 мин. на силна температура (300 градуса) и около 3 часа на слаба (50 градуса).
Може да се опече и в пещ.

 

Великденско задушено агнешко

2 кг агнешко бутче или плешка
300 г гъби
1 бр. морков
200 г стерилизирани домати
300 мл бира
10 мл соев сос
50 г коняк (бренди, ракия)
100 мл олио
500 мл вода
1 клонка девесил
7 листа джоджен
1 връзка зелен лук
7 листа лопуш (лапад, спанак или друго)
сол и черен пипер

Месото се измива добре на течаща вода и се слага както е цяло да кипне в дълбока тенджера с вода. Допълнително се налива коняк. След като кипне се оставя да поври още 20 минути, след което водата се изхвърля, а месото се изважда в чиния. Стръковете лук се обелват, почистват се корените, измиват се и се нарязват на колелца. Гъбите се измиват много добре, оставят се цели. Морковът се остъргва, измива и нарязва на колелца. Листата лопуш се измиват едно по едно и се нарязват на дребно. В гювеча се зареждат внимателно зеленчуците, долива се вода. Бирата се слага цялата, добавят се доматите, солта, соевия сос и зелените подправки, нарязани на ситно. Най-отгоре се слага месото. Гозбата се похлупва и се пече в умерено загрята фурна 180 С за 90-100 минути. Десет минути преди изключване се отхлупва и се оставя да хване коричка. Порциите се зареждат в дълбоки чинии, като се реже месо, взема се от зеленчуците и от соса.

 

Агнешки котлети с кашкавал

1 кг агнешки котлети
черен пипер, сол
250 г кашкавал
3-4 бр. яйца
галета
олио за пържене
125 г масло

Начукваме котлетите, посоляваме ги със сол и черен пипер и ги оставяме 1-2 часа в хладилник. Намазваме ги с разтопено масло, потапяме ги в ситно настърган кашкавал. Веднага след това ги топим в разбитите яйца, после отново в кашкавал и накрая в галета. Пържим ги в обилно количество олио.

 

Пълнено агнешко бутче за Великден

1 бр. агнешко бутче
2-3 с.л. масло
сол, черен пипер, червен пипер
За плънката:
100-150 г агнешка кайма (може и друга)
100 г гъби
1 бр. твърдо сварено яйце

Бутчето се обезкостява с много остър нож, без да се разкъсва. Поръсва се отвън и отвътре с черен пипер и сол. Отвън се натрива и с червен пипер. Направеният по дължина на бутчето отвор се напълва със сместа от каймата, нарязните сварени гъби, нарязаните на 4 части яйце, сол и черен пипер. Отворът на бутчето се зашива, а то се обвива стегнато по дължина с дебел конец. Поставя се в дълбока тавичка, полива се с разтопено масло и се обръща от всички страни. Долива му се една кафена чашка вряла вода и се слага във фурната, като постоянно се полива със соса, в който се пече. Когато е готово, се изважда, оставя се да изстине и се развързва. Нарязва се на тънки филийки и се поднася със зелена салата.

 

Мариновани Великденски котлети

4 котлета по 150 г от агнешко месо
6 с.л. растително масло
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. горчица
2 ч.л. браш­но
сол
захар
черен пипер
няколко капки коняк
40 г масло
бульон

Почистените от несмилаемите части котлети се начукват от двете страни, посоляват се леко, наръсват се с черен пипер и се оставят да отлежат 2 часа в марината от половината растително масло, лимоновия сок, горчицата, коняка и по 1 щипка сол и захар. Отцеждат се и се пържат в останалото растително масло (силно загрято) до светлокафяво оцветяване. Изваждат се в за­топлена чиния и се наръсват с маслото. Към мазнината от пърженето се прибавят маринатата и 1/2 ч.ч. бульон (или вода), в който е размито брашното. Полученият сос се вари 5-6 минути и се изсипва в сосиера.

 

Агнешки пържоли на грил

4 бр. агнешки пържоли от бут, с кост
2 с.л. (20 мл) олио
черен пипер
сол
Сос:
250 г зелено цариградско грозде
15 г масло
1 с.л. (10 г) захар
лимонова кора
1 ч.л. мента
щипка канела


Агнешките пържоли се начукват леко, намазват се с олио, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се поставят под силно нажежен грил. След 2—3 минути се обръщат, намалява се топлината и се пекат около 10 минути. При това се обръщат от време на време. Агнешките пържоли се поднасят веднага със сос от цариградско грозде.

На соса: Отстраняват се околоцветията и дръжчиците от гроздето и се задушава във 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода до омекване. Разбива се, пасира се през цедка, поставя се отново в съда, прибавят се маслото и захарта и се подгрява. Накрая се прибавят ситно нарязаната лимонова кора и подправките.

 

Агнешки котлети рецепта с вино за Великден

12 бр. агнешки котлети
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. ситно нарязан лук
1/2 ч.ч. сок от нар, пресен или консервиран
1/3 ч.ч. сухо червено вино
1/4 ч.ч. пилешки бульон
1 и 1/2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка
1 ч.л. мед
2 с.л. масло, охладено, нарязано на малки кубчета

Поръсете измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрейте силно зехтина в дълбок тиган. Запържете котлетите на части до златисто кафяво от двете страни (за около 2 минути на страна за средно сурови, 3 минути за средно изпечени). Извадете, поставете в плато и запазете на топло.
Изсипете излишната мазнина от тигана (оставете около 1 с.л.). Добавете ситно нарязания лук в тигана и задушавайте като разбърквате до светло-златисто за около 1-2 минути. Добавете сока от нар, виното, пилешкия бульон, балсамовия оцет, мащерката, меда и гответе като разбърквате докато течността намали обема си наполовина. Намалете температурата на котлона и добавете маслото като разбърквате докато се разтопи и се поеме напълно. Подправете соса на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлете агнешките котлети в чинии за сервиране и поднесете със соса.

 

Великденски агнешки кебап

1 кг агнешко месо
15 стръка пресен лук
4 люти чушки
4 бр. домати
1/2 връзка магданоз
джоджен
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. бяло вино
За заливката:
3 бр. яйца
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко

Месото се нарязва на хапки и се пържи. Прибавят се всички продукти без виното, налива се 1/2 ч.ч. вода и се оставя да ври. Когато ястието е почти готово се добавя виното и отново се оставя да ври за малко. Пресипва се в тава и се залива с разбитите с мляко яйца и се запича в силна фурна.

 

Агнешки шишчета рецепта за Великден

600 г агнешко месо, нарязано на кубчета

8 малки глави лук
дребни гъби
сол, черен пипер
3 с.л. масло, разтопено
резенчета лимон

Главите лук се нарязват на половини. Поръсете месото със солта и пипера и го нанижете на шишчета, като редувате парче месо, 1/2 глава лук, отново месо, гъба и т.н. Намажете шишчето с разтопено масло и изпечете на силно загрята скара. Поднесете с резен лимон и зелена салата.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft