Във вторник задължително сложете тези 4 ястия на трапезата за големия празник на любими имена, които черпят

вход през zajenata.bg
За Жената
Във вторник задължително сложете тези 4 ястия на трапезата за големия празник на любими имена, които черпят
19624
Във вторник задължително сложете тези 4 ястия на трапезата за големия празник на любими имена, които черпят

Във вторник на 27 декември празнуваме Стефановден. Празникът е третият ден на Коледа и е затрупан от обредни ритуали.

Свети Стефан - един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след Възкресението му.

Житието му разказва, че, притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и по този начин го осъдили.

В Йосафатова долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното дело, малко преди да предаде Богу дух, свети Стефан се помолил: "Господи, не им зачитай този грях".

През V век част от мощите му са открити чрез видение, което получил един свещеник, и са поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е последният християнски празник за годината, затова е важно какво ще сложим на празничната трапеза.

Традицията повелява, на празника да е пълна трапезата. Важно е на масата да има вино, баница, свинско с кисело зеле и много месо.

Задължително на масата трябва да има и погача. Също така може да сложите и панер с жито, за да е пълна и богата годината. Младите момичета спят с шепа жито под възглавницата, тъй като вярват, че ще сънуват бъдещите си съпрузи.

Празника се свързва с ритуала „ладуване“ – момичетата наричат китки с привързани към тях лични предмети на младежи и девойки, и гадаят по тях за бъдещите им съпрузи.

Относно менюто за празника, ви предлагаме няколко интересни рецепти.

На места в Средна и Северна България, вместо на 31 декември, именно на Стефановден се спазвал обичая "ладуване". Всички моми за женене правят китки и привързват към тях пръстен или друг личен предмет, после го топват в менче, пълно с мълчана вода, което се покрива с червено було.

На другия ден мома, облечена като булка, вади едно по едно китките и докато другите пеят заклинателни песни (ладанки), предвещавала коя за какъв момък ще се омъжи.

Денят на светията е последният християнски празник за календарната година, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.

По традиция, младото семейството отива на гости на кумовете, кръстниците или родителите си, а на трапезата се хапват месни ястия. Приготвя се свинско с кисело зеле или баница с месо. От Стефановден до Йордановден се спазват обичаите, характерни за Мръсните дни - жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Името Стефан означава "венец божи". Имен ден имат всички с имена: Стефан, Стефка, Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Стойчо, Стоимен.

В следващите редове ще ви дадем няколко чудесни рецепти за някои от традиционните ястия, които задължително, както вече споменахме, трябва да присъстват на празничната ви трапеза. Идеите са на sanovnik.at.

Свинско с кисело зеле

Продукти:

  • 1 бр. кисело зеле една зелка
  • 400 гр. свинско месо
  • 2 с.л. червен пипер
  • 2 с.л. дафинов лист
  • 2 с.л. олио
  • 10 бр. черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:

1. Зелето се нарязва на дребно: месото на малки парченца. В тенджера се загрява мазнината и месото се запържва леко. Добавя се зелето.

2. Ястието се захлупва и се оставя да ври на слаб огън около 40-50 мин. След това се слага в тава, добавят се подправките и се запича в силна фурна за около 10-15 мин.

Пита за Стефановден

Продукти:

  • 1 бр мая
  • 1 кг брашно
  • 3 бр яйца
  • 0,5 л мляко
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • масло на вкус

Пита за Стефановден

Начин на приготвяне:

1. От горните съставки, освен маслото омесете меко тесто. Разделете го на три части и го оставете да втаса.

2. От едната част от тестото направете плитки, едната от които голяма плитка. Увийте я от вътрешната страна на тавата като венец.

3. Останалите плитки ги нарежете на малки парчета. От другите две части усучете плитки и ги сгънете като руло. Преди да оформите плитките, намажете ги с масло. След това нарежете малки парченца от рулото и ги подредете около плитката.

4. Когато подредите, погачата я намажете с жълтък. Пече се на 200 градуса за около половин час.

Баница с месо

Продукти:

  • 1 кг брашно
  • 300 гр вода
  • 1 с.л. оцет за тестото
  • 1 с.л. олио за тестото
  • 10 гр сол
  • За плънкатта
  • 400 гр месо или чревца
  • 4 бр яйца
  • 250 гр мас

Баница с месо или черва (Пирински край)

Начин на приготвяне:

1. От брашното, хладка вода, сол, оцет и олио се замесва банично тесто, от което се разточват 5 или 7 кори, които се нареждат една върху друга, като на всяка се слага плънка от нарязаните на дребно и предварително сварени месо или чревца, разбъркани с яйца.

2. Баницата може да се направи и нагъната, т.е. с поставени една до друга кори, събрани от краищата към средата, така че да се образуват гънки, в които се слагат плънката и мазнината.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft