ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Дунапренен тутманик със сирене - много мек, сочен, вкусен и топъл, и студен

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Дунапренен тутманик със сирене - много мек, сочен, вкусен и топъл, и студен
ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Дунапренен тутманик със сирене - много мек, сочен, вкусен и топъл, и студен
13775
ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Дунапренен тутманик със сирене - много мек, сочен, вкусен и топъл, и студен
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тутманикът  е едно от любимите на всички лакомства от тесто, което обикновено се приготвя за големи празници и тържества. Тази рецепта за домашен тутманик със сирене е от кулинарните тефтери на нашите баби, а в резултата може да не се съмнявате - мек като душичка, пухкав и много вкусен тутманик се получава накрая. А най-хубавото е, че може да се яде както топъл, така и студен. Ето какво ви трябва:

Дунапренен тутманик със сирене

Продукти: 

  • 200 мл хладка вода
  • 200 мл хладко прясно мляко
  • 8 гр.
суха или 30 г прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 3 с. л. олио
  • 1 ч. л. сол
  • 600 г брашно
  • За плънката: 

    • 250-300 г сирене
    • 1 супена лъжица заквасена сметана
    • 50 г масло и 50 мл олио 
    • 1 яйце за намазване

    домашен тутманик

    Приготвяне: 

    В по-дълбок съд се изсипват 8 г суха мая или се натрошават 30 г прясна мая. Залейте с 200 мл хладка вода, 1 ч. л. захар и 2 с. л. от общото количество брашно. Смесете съставките в хомогенна смес, докато всичко се смеси. Оставете маята да шупне на топло.

    шупнала мая

    Когато маята шупне, добавете хладкото мляко и 2 с. л. олио. Смесете отново до хомогенност, след което постепенно започнете да добавяте брашното, смесено със солта. Добавя се по малко от брашното и когато се поеме в тестото се добавя отново и така до края, докато изразходвате цялото количество.

    Трябва да омесите гладко и меко тесто върху равна повърхност. Който иска може да добави 1 яйце към тестото, но наистина няма нужда. Когато сте замесили тестото, го върнете в купата и го полейте с 1 супена лъжица олио.

    омесено тесто

    Покрийте със стреч фолио и памучна кърпа и оставете да удвои обема си, около 30 минути. След изминалото време разделете тестото на 3 равни части и ги оформете на топки. Всяка топка набрашнете и покрийте с кърпа, като разточвате една по една, за да не изсъхват останалите.

    тесто за тутманик

    Първата кора разточете възможно най-тънко, разтопете маслото с олиото и намажете цялата кора. 

    тесто с масло

    ЗА ПЛЪНКАТА: Настържете сирене по избор (аз използвах краве) и смесете сиренето с 1 супена лъжица сметана. Разделете плънката на три части и с първата намажете цялата кора.

    Поставете втората разточена кора върху първата кора, която трябва да е със същия размер като първата. Намажете с олио и масло, след това напълнете със сирене и сметана. Отгоре идва третата кора, която се намазнява и пълни по същия начин.

    тутманик със сирене приготвяне

    След това кората се загъва по следния начин: третата кора, която е отгоре, се прегъва от двете страни до половината, а след това и от другите две страни. "Кубчето" от третата кора се намазнява в средата, след което се повтаря процеса със загъването с втората кора и след това всичко хубаво се загъва с първата кора.

    Така приготвеният тутманик се притиска малко да се разтегне и се прехвърля върху хартия, след което в тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса още малко. Намажете горната част на тутманика с едно яйце и останалото масло.

    тутманик преди печене

    Включете фурната да загрява и изпечете тутманика на 200 градуса за 45 минути. Когато покафенее при печенето се поставя фолио, за да не загори.

    пухкав тутманик

     Да ви е сладко!

    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft