Гръцки новогодишен сладкиш - невероятна вкусотия с аромат на ядки и портокал!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Гръцки новогодишен сладкиш - невероятна вкусотия с аромат на ядки и портокал!
Гръцки новогодишен сладкиш - невероятна вкусотия с аромат на ядки и портокал!
28929
Гръцки новогодишен сладкиш - невероятна вкусотия с аромат на ядки и портокал!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Празничните традиции по цял свят са толкова разнообразни, че едва ли някой е възможно да ги познава всичките. Никъде обаче не минава без традиционен коледен или новогодишен сладкиш ! Днес ще ви представим един от най-популярните коледни десерти на съседна Гърция - т.нар.

Василопита , която е изключително ароматна и фина на вкус.

Нежното цитрусово ухание на портокал, примесено с богатството на ядките правят от този коледен сладкиш истинско удоволствие за всички сетива! А ето и рецептата за гръцкия коледен сладкиш :

гръцки коледен сладкиш

Гръцки коледен сладкиш (Василопита)

Продукти:

4 с.л. коняк

400 гр. брашно

100 гр. смлени бадеми

100 гр. смлени орехи

100 гр. шоколад

250 гр. масло

1 чаена чаша и половина захар

портокали – кората на 2 бр. и сок от 4 бр.

1/2 ч.л. сода бикарбонат

5 яйца

20 гр. бакпулвер

щипка сол

пудра захар за поръсване

смлени орехи за декориране

Василопита парче

Приготвяне:

Първата стъпка, която трябва да направите, е да смесите всички сухи смеси в подходяща купа.

Това са орехите, бадемите (предварително натрошени), брашното, бакпулверът, солта, содата бикарбонат и шоколада, който предварително сте начупили на малки кубчета.

Маслото трябва да изкарате предварително на стайна температура, за да омекне. Мекото масло се разбърква заедно със захарта на пухкав крем и се добавят едно по едно яйцата.

През това време продължавате да бъркате непрекъснато с миксера.

Отделно от това, в друг подходящ съд, смесете сока от четирите портокала, настърганата портокалова кора и коняка. Разбъркайте всички продукти добре и ги добавете внимателно към яйчената смес.

Гребете от купата със сухите съставки по малко и добавяйте към тази смес. Разбърквайте бавно с шпатула до получаване на еднородна смес.

Готовото тесто разстелете в тава с диаметър 28 см., чието дъно предварително сте застлали с хартия за печене. Разстелете я равномерно.

Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Обикновено става за около 50 минути.

След като се охлади, можете да го поръсите с пудрата захар и да го декорирате със смлените ядки.

Василопита

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft