Домашен хляб без много усилия, пухкав, мекичък с хрупкава коричка и божествен аромат

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Домашен хляб без много усилия, пухкав, мекичък с хрупкава коричка и божествен аромат
Домашен хляб без много усилия, пухкав, мекичък с хрупкава коричка и божествен аромат
72057
Домашен хляб без много усилия, пухкав, мекичък с хрупкава коричка и божествен аромат
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако не сте пекли хляб, защото сте се страхували от трудностите при готвенето, тази рецепта е за вас! Благодарение на нея можете да зарадвате семейството си с пищен и ароматен домашен хляб всеки ден. Без продължително месене.

Хлябът е доста вмек отвътре, с големи пори и тънка хрупкава коричка. Феновете на Ciabatta, италиански бял хляб, особено ще му се насладят. Прясната мая може да бъде заменена със суха, 4 г ще са достатъчни за такова количество брашно (около три четвърти от супената лъжица).

 

Съставките

Пшенично брашно 530 g

вода 420 мл

мая 10 g

сол 1 ч.л.

 

подготовка

Разтворете маята в топла вода (37–39 градуса). Пресейте брашното в дълбока купа, добавете сол, изсипете разтворената мая. Омесете тестото със средна консистенция. Покрийте купата с фолио с малък изход за въздух и оставете да престои на стайна температура в продължение на 2 часа.


За 2 часа тестото трябва да се вдигне 2 пъти, а на повърхността му ще има много мехурчета. Не забравяйте, че ще имамете тесто, без да се месите, следователно, без да правите нищо, покриваме купата с фолио или капака с дупка и го изпращаме в хладилника за през нощта.


На сутринта вземете нужното количество тесто. За да лепне по-малко, поръсете ръцете си с брашно. Оваляйте в брашно, оформяйки топка. Сложете купата върху лист хартия за печене, поръсена с брашно, и оставете да престои още 40-60 минути. Няма нужда да се покрива. Междувременно предварително загрейте фурната до 235 градуса.


Направете 3 разреза на теста, преместете го заедно с хартията за печене и поставете във фурната на средния слой. На долния слой инсталирайте друг лист за печене, като изсипете 1,5 супени лъжици в него гореща вода за създаване ефекта на парата. Печете хляб за 45 минути, след това извадете от фурната и оставете да се охлади върху телена рейка. 

Тестото за домашен хляб се съхранява перфектно в хладилник за 2 седмици, така че можете да изпечете свеж хляб за вечеря по всяко време. Не забравяйте да покриете тестото с фолио, за да не изсъхне. Приятелите ще се радват да научат новата рецепта и да я споделите с тях!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft