Е няма такъв омлет, яйцата приготвени така са ми любими, толкова пухкав и сочен

вход през zajenata.bg
За Жената
Е няма такъв омлет, яйцата приготвени така са ми любими, толкова пухкав и сочен
186339
Е няма такъв омлет, яйцата приготвени така са ми любими, толкова пухкав и сочен

Трудно е да забравим вкуса на омлета, с който ни хранеха в детската градина. Дълго време се опитвах да пресъздам този вкус в кухнята си, но той се оказа съвсем различен. На помощ ми се притече съседката ми, която някога работеше в детска градина . Тя сподели тайната как да готвиш омлет, така че да бъде същият като в детството.

След като опитаха веднъж този омлет, децата ми го искат всеки уикенд. И с удоволствие го приготвям и няколко други любими варианта за омлети. Опитайте да намерите любимия си вариант  сред тези рецепти.

 

Как се прави омлет

Вероятно знаете, че родината на омлета е Франция. Французите измерват професионализма на готвачите именно чрез умението да готвят омлет . И нищо чудно, защото готвенето изисква известни знания и умения.

Не забравяйте, че се препоръчва да разбивате яйца за омлет само с вилица или бъркалка, по-добре е да оставите миксера настрана за други ястия . Най-добрият омлет се готви в съд с дебело дъно.

Класическият омлет се готви само в олио. Ако го замените със зеленчуков вариант или зехтин, вкусът вече ще е малко по-различен.

 

Омлет като в детската градина

Съставки

3 яйца
150 мл мляко
40 г олио
сол на вкус

 

Подготовка

Разбийте яйцата в дълбока купа, разбъркайте ги добре с вилица.

Добавете мляко към яйцата, разбъркайте отново. Сол на вкус.

За да направим омлета точно същия, какъвто сме били хранени в детската градина, по-добре е да не го пържим, а да го печем във фурната. Намажете форма за печене с масло или олио и изсипете яйчената смес.

Печете омлета за 15 минути. Това може да отнеме повече или по-малко време, в зависимост от мощността на фурната. Съсредоточете се върху златната кора.

Извадете готовия омлет от фурната и веднага изсипете разтопено масло. Охладете леко и нарежете на порции. Ето го омлетът и готов!

Омлет с картофи

Тази необичайна версия на омлета ще се хареса на любителите на по-обилната храна. Той е идеален за вечеря.

 

Съставки

3 средни картофа
3 яйца
1 глава лук
30 мл растително масло
сол и черен пипер на вкус

 

Подготовка

Обелете картофите и след това ги нарежете. Можете да нарежете картофите на ивици, кубчета или да ги настържете. Отстранете излишната течност. Нарежете лукът на половин пръстени.

Поставете картофите в тиган с загрято олио и ги запържете за 10 минути, като често ги разбърквате. След това сложете лукът в тигана и отново разбъркайте.

След 5 минути посолете картофите с лук и запържете до омекване.

Междувременно разбийте яйцата, добавете малко сол и черен пипер.

Изсипете яйчената смес върху картофите и лука, покрийте и варете на тих огън. За да се ускори процесът, омлетът може да се обърне, като се нарязва на няколко парчета. Това ще ви даде златиста коричка от двете страни.

Омлет с кашкавал и шунка

Тази версия на омлета ще се хареса на любителите на ястия с месо и сирене. Има необичайна форма, подобна на италианската пица калцоне. Поради това ястието се оказва много сочно.

Съставки

2 яйца
3 с.л. мляко
100 г кашкавал
75 г шунка
2 с.л. брашно
подправки на вкус
растително масло за пържене
сол на вкус

 

Подготовка

Добавете яйца към леко затоплено мляко и разбъркайте. След това посолете, добавете брашно и отново разбъркайте до гладка смес.

Нарежете шунката на малки кубчета, а настъргания кашкавал на едро ренде.

Изсипете яйчената смес в предварително загрят тиган с растително масло. Когато омлетът се зачерви, обърнете го от другата страна.
Изсипете кашкавалът по цялата повърхност и сложете шунка върху едната половина, добавете подправки, ако желаете. Сгънете палачинката наполовина, покривайки шунката със свободния ръб, след което натиснете надолу.

Запържете ястието от всяка страна за още 2 минути, за да се разтопи кашкавала. Ето, че омлетът е готов.

Омлет с гъби

Съставки

6 яйца
150 мл мляко
6 гъби
сол на вкус
билки и подправки на вкус
растително масло за пържене

 

Подготовка

Нарежете гъбите на филийки, запържете в растително масло до полуготовност.

Смесете яйцата с мляко, сол и подправки. Изсипете яйчената смес върху гъбите и разбъркайте бързо.

Покрийте и печете  още 10 минути.

Сладък омлет с грис

Тази версия на омлета ще се хареса на деца и възрастни, които обичат сладката закуска.

Съставки

2 яйца
100 мл мляко
1 супена лъжица грис
1 ч.л. захат
25 г масло

 

Подготовка

Разбъркайте яйцата със захарта. Добавете мляко и отново разбъркайте.

Добавете грис и разбийте с миксер.

Разтопете маслото в тиган и изсипете тестото с яйца в него. Покрийте и печете 10 минути 
Добавете сладко, кондензирано мляко, заквасена сметана или парчета плодове към вашия омлет на вкус.  

Добър апетит!

 

Омлет с шунка и кисели краставички

Фенове на необичайни вкусови комбинации ще харесат тази рецепта за омлет. Кисели краставици в състава на ястието ще направят вкуса му сочен и оригинален.

Съставки

4 яйца
300 мл мляко
2 малки кисело краставици
400 г шунка 
растително масло за пържене
сол и подправки на вкус
подправки

 

Подготовка

Смесете мляко, яйца и сол.

Нарежете краставиците и колбаса на кубчета, нарежете билките. Добавете всички накълцани съставки към яйчената смес. Посолете, добавете подправки и разбъркайте.


Загрейте олиото в тиган, изсипете сместа за бъдещия омлет и запържете от двете страни до омекване.

Пригответе рецепти от тази статия за радост на вашето домакинство. Или можете да проявите креативност, като добавите любимите си съставки към рецептата. И не забравяйте да споделите вашите резултати с нас!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft