Ето как се прави прочутият Гръцки сладкиш с локум и орехи - тесто като памук, а като стигнеш до плънката, се облизваш щастливо!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето как се прави прочутият Гръцки сладкиш с локум и орехи - тесто като памук, а като стигнеш до плънката, се облизваш щастливо!
Ето как се прави прочутият Гръцки сладкиш с локум и орехи - тесто като памук, а като стигнеш до...
641
Източник: За Жената
Ето как се прави прочутият Гръцки сладкиш с локум и орехи - тесто като памук, а като стигнеш до плънката, се облизваш щастливо!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Гърците са любители на сладостите, също като нас, а в арсенала им от рецепти има една, която всички чужденци обожават! Гръцкият сладкиш с локум и орехи е удоволствие, което заслужава да го приготвите поне веднъж в живота си, а резултатът определено ще ви накара да повторите, че и потретите!

Гръцкият сладкиш с локум е едно от онези традиционни лакомства, които улавят духа на гръцката кухня — семпъл, но ароматен, мек, но с характер. Локумът (на гръцки: λουκούμι) е символ на сладкото гостоприемство в Гърция и често се използва не само самостоятелно, а и като съставка в домашни сладкиши.

Този десерт е познат под различни имена в различни региони, но винаги носи характерния вкус на домашна топлота и празнична атмосфера.

Гръцкият сладкиш с локум и орехи

Необходими продукти (за класически вариант)

За тестото:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч.
захар
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода бикарбонат (загасена в млякото)
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 ч.ч. брашно (приблизително – до получаване на кексово тесто)
  • 1 ч.л. ванилия
  • щипка сол
  • За пълнежа:

    • Локум 200–250 г (най-често с вкус на роза или портокал)
    • Орехови ядки (по желание – за допълнителен вкус)

    За поръсване:

    • Пудра захар – ако нямате налична, лесно можете да сипете лъжичка кристална захар в кафемелачката и за секунди ще се сдобиете с пудра захар.
    • Канела

    Приготвяне:

    1. Подготовка на локума

    Нарежете локума на малки парченца - около 1 см. По желание всяко парче може да се оваля в малко брашно, за да не потъва в тестото, както се прави с ядките в кекса.

    2. Приготвяне на тестото

    Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Прибавете олиото на струйка, ванилията и млякото със содата. Постепенно добавете брашното до получаване на гладко, гъсто, но все пак течно кексово тесто.

    3. Добавяне на пълнежа

    В тестото се слагат нарязаният локум и, ако желаете, натрошени орехи. Разбъркайте внимателно с шпатула.

    4. Печене

    Изсипете сместа в предварително намаслена и набрашнена форма (обикновено тавичка 20x30 см). Пече се в предварително загрята фурна на 170–180°C за около 30–35 минути, или до изваждане на суха клечка при проба за готовност.

    5. Дооформяне

    След като се охлади, сладкишът се поръсва с пудра захар и канела. Може да се нареже на квадрати или ромбове.

    Съвети за по-добър резултат

    • Избирайте мек, свеж локум – така няма да се стопи напълно при печене, а ще запази своята характерна структура.

    • Ароматизирайте сместа с настъргана кора от лимон или портокал за по-свеж вкус.

    • Не прекалявайте с разбъркването след добавяне на локума – по-добре да има неравномерно разпределение, за да се усеща на хапки.

    • Подходящ е и за постен вариант – яйцата и млякото се заменят с газирана вода и растително мляко.

    С какво можем да го сервираме?

    Този сладкиш е перфектен с чаша гръцко кафе, айрян или дори билков чай с мащерка и лимон. Подходящ е както за закуска, така и за следобедна почерпка с приятели. В Гърция често се поднася за „добре дошли“ или като благодарност след хранене.

    Редактор: Петя Иванова
    Новини
    Мода
    Звезди
    Начин на живот
    Диети
    Красота
    още
    Любов
    Здраве
    Родители
    Коментари
    галерии
    Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
    още
    Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
    Design & Development: TaraSoft