Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни:
4582
Източник: plovdiv24.bg
Ето какво има в бутиковия козунак за 82 лв, който не е за простосмъртни:

След като съпругата на екс-премиера Кирил Петков, Линда, обяви официално цените на своите козунаци, които откровено предизвикаха смут в социалните мрежи, ето че "наддаването" за най-скъп козунак продължава.

Специален "бутиков" козунак у нас се предлага за "скромната" цена от 45 лева за 550 грама, което прави 82 лева за килограм.

Скъпото лакомство се предлага от бутикови фурни, които обещават на заможните си и претенциозни клиенти да използват само най-качествените съставки. Офертите им се рекламират усилено в социалните мрежи, които препращат към сайтовете на пекарните, показа проверка на "Телеграф“.

Пекарната с най-скъп козунак уточнява за бялото брашно, че е от каменна мелница, а яйцата – от свободни кокошки.

Пълнежът от солен карамел пък се прави с най-скъпата морска сол, която се произвежда само във Франция. Името й на френски означава "Цвете на солта“.

Бутиковият козунак се праща на клиента в специална опаковка в комплект с ром или с френския аналог на мастиката пастис. Като го нарежете, можете да го напръскате с "парфюма“, уточняват от пекарната. Поръчката се прави в сайта й, като предварително може да се избере дата на доставката, а плащането е предварително с карта или след получаването с наложен платеж. Скъпият великденски сладкиш се доставя до дома, но има и опция за офис на куриерска фирма.

Друга малка квартална фурна обещава, че ще достави ръчно направен козунак със собствен транспорт до дома на клиента навръх самия Великден. За да ползвате обаче това улеснение, ще трябва да се бръкнете с 10 лева и да се уговорите поне два-три предварително. Плащането също е предварително – с карта или в самата пекарна. Бутиковият козунак от пекарната е на цена близо 20 лева за 600 грама разфасовка, тоест килото е над 30 лева.

Великденското лакомство се предлага с няколко варианта глазура – лате шоколад, пистачио, черен шоколад и шам фъстък. Вариантът без глазура е по-евтин - 17 лева за разфасовка от 700 грама. Домашното козуначено руло с малини и бял шоколад е също 20 лева, но за 800 грама. Има варианти и за пълнеж с локум или шипков мармалад.

Верига ресторанти за италианска храна пък предлага на клиентите си биокозунаци в пет различни вида. Най-евтиният е традиционния вариант – със захар и бадемови люспи, като 750 грама струват 19 лева. Най-скъп пък е биокозунакът с пълнеж от крем пистачио и глазура от бял шоколад с шам фъстък. Разфасовката е 1,2 кг, а цената 45 лева. Предлагат се и варианти с локум, мармалад и пет вида ядки, с два вида френски шоколад и печени лешници и с пълнеж от крем лимончело и глазура от бял шоколад с лайм.

Гръцка пекарна за сладки също се включва в наддаването за по-претенциозни клиенти. Класическият козунак със захар и филирани бадеми върви по 19 лева за 400 грама. Може да се достави до дома в стилна кутия или да се вземе от място. Козунакът със стафиди или локум е по 20,90 лева. Този с пълнеж от шоколад или шоколадова глазура е най-скъп – 22,90 лева, но е с 50 грама отгоре. Това прави цена за килограм от около 45 лева.

Освен козунаци за празника пекарната предлага и огромни шоколадови яйца. Те са високи 17 см, тежат половин килограм, а цената им е близо 40 лева. Някои са оформени като анимационни герои, има и вариант с логото на скъпата френска модна марка Louis Vuitton. Предлагат се и яйца в червено или черно с пръски от злато. Цената е близо 25 лева, но грамажът не е уточнен.

Цените на шоколадовите яйца и зайци тази година са по-високи заради климатичните промени.

Известни марки като "Линд“ и "Фереро Роше“ вдигнаха цените на великденските лакомства с 50% спрямо миналата година, съобщи британският потребителски сайт Which?.

Високите температури и влажното време стресираха и влошиха реколтата от какао в Западна Африка, която произвежда над 70% от световното количество от суровината за шоколад.

Цените на какаото на международните борси се удвоиха спрямо миналата година от 2220 евро за тон през февруари 2023-а до рекордните 5490 тона към момента. Цените на захарта са също нагоре.

Евтиният козунак, който не съдържа пресни яйца и мляко, а се прави от сухи смески, върви по 5 лева за 400 грама в големите вериги. Предлагат се козуначени рула с мармалад, козунак с капки шоколад и различни други разновидности на великденския сладкиш. Традиционно по време на празника веригите предлагат и италианския побратим на козунака – сладкиша панетоне, който обаче на Ботуша е коледно, а не великденско лакомство. Разфасовката от 500 грама се предлага за 6 лева. Веригите извадиха на щандовете и великденски зайчета, яйца и други подобни шоколадови фигурки. Зайчето от 125 грама се продава по 2,59 лева.

Съпругата на съпредседателя на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков – Линда Петкова, обяви преди дни, че започва записвания за безглутенови козунаци за Великден. Тя има малка пекарна в центъра на София, която е известна с това, че предлага лакомства, подходящи за хора с глутенова непоносимост. В социалните мрежи Линда Петкова обяви, че тази година ще предлага три вида козунаци – със стафиди и цитрони, с натурален шоколад и бадеми или с шипков мармалад и орехи.

Малките разфасовки са по 450 грама и струват 34 лева, а големите са 950 грама на цена 59 лева. Високата цена на сладките изкушения стана обект на коментари и в парламента. Това се случи по време на обсъжданията при приемането на второ четене на великденската добавка от 100 лева за най-бедните пенсионери. Георги Свиленски от БСП поиска и пенсионерите над линията на бедност да получат добавки от 50 лева. Нека има поне по един безглутенов козунак за тях по 60 лв., призова Свиленски, явно препращайки към темата за цените на сладкишите на Линда Петкова.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft