Златните съвети за приготвяне на месо - Да има хрупкава коричка и да е сочно

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Златните съвети за приготвяне на месо - Да има хрупкава коричка и да е сочно
Златните съвети за приготвяне на месо - Да има хрупкава коричка и да е сочно
10365
Златните съвети за приготвяне на месо - Да има хрупкава коричка и да е сочно
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

От времето, когато оцеляването на нашите предци е зависело изцяло от резултатите от лова, големите парчета месо символизират благополучието, богатството и увереността в добре осигуреното хранително бъдеще. В навечерието на Нова година, това е особено вярно, защото, когато посрещате Новата година можете да си го позволите и да го консумирате.

Запечено цяло свински бутче, телешко или агнешко краче ще изглежда много впечатляващо на новогодишната маса, но сочно и меко, тези впечатляващо парче месо не винаги се получава, за съжаление.

Преварено, изгорено, недоопечено - всеки, който се опита да пече големи парчета месо, се сблъска с тези проблеми.
Предлага на читателите 5 полезни съвета, които ще ви помогнат да избегнете досадни грешки и ще ви позволи да приготвите вкусно, сочно и равномерно сварено месо.

Как вкусно да печем месо

Печенето на месо започва с избора на правилното парче.

Идеално пасват на парчета месо без кости: филе, шунка. Парчето, което искате да печете като цяло, трябва да тежи не повече от 2-2,5 кг. Твърде голямо ще изгори по повърхността и никога няма да се опече по средата.

Всеки вид месо за сочност и аромат може допълнително да се пълни със свинска мас или чесън. Постното месо ще стане с марината меко и сочно. Горчицата и медът са отлични за свинско месо, говеждото се съчетава със сладко-кисели сосове и провансалски билки.

 

ПЕЧЕНЕ НА ГОЛЯМО ПАРЧЕ МЕСО

Предварително добавете подправки
За да могат подправките да пренесат аромата си на големи части от трупа, месото трябва да бъде нацепено предварително, вечерта преди готвене. Когато направят недълбоки резки, подправеното месо трябва да се постави на тава и да се остави в хладилника до следващия ден. Една нощ ще е достатъчна, за да може месото да попие миризмата на подправки.

 

Нека месото достигне стайна температура 

Често месото отива във фурната направо от хладилника. В повечето случаи това бързане е неприемливо. Предварително извадете месото от хладилника и го оставете да престои 2–3 часа, за да може да улови повърхностната температура и средата на парчето. Такъв трик ще позволи на месото да се изпече равномерно.

Зачервената коричка сама по себе си няма да се получи

Повечето домакини просто слагат месото във фурната и изчакват да се изпече. Резултатът е сиво, каучуково месо, което никой не харесва.

За да се получи зачервена кора, тактиката за печене трябва да бъде напълно преработена. Ако размерът на парчето позволява, тогава, преди да изпратите месото във фурната, изпържете го в подходящ съд до златисто кафяво.

Голямо месо веднага се поставя в пещта, загрята до 220-250 градуса и се пече, докато се покрие със златна кора, след което се понижава температурата до 160-180 градуса и продължава да се пече до желаната степен на печене. [как да се готви месо за деца] © Депозитфотоснимки

И месото се нуждае от почивка

Не мисля, че при печене на месо във фурната процесът на готвене може да се счита за завършен. След печенето, всяко месо трябва да се остави да почива, така че соковете в него да са равномерно разпределени в парчето.

За да направите това, пържолите се нуждаят от 10-15 минути, но за големи парчета ще е необходимо повече време. Преди рязане и сервиране, оставете печеното месо на топло място под фолиото или кърпата и го оставете да почива за 15-30 минути.

Правилното нарязване ще направи месото по-меко

Няма нищо сложно за нарязване на месо. Но за мнозина този етап се превръща в препъни-камък: месото се нарязва според необходимостта и, изглежда, апетитното парче се превръща в един вид подметка, която е трудно да се дъвче.

Преди да отрежете месото, внимателно погледнете парчето. При по-внимателно разглеждане ще видите линии, минаващи по дължината на парче месо. Това са влакна. Чрез рязане на месото ПРЕЗ влакната, вие правите парчетата му меки и сочни.

Сега знаете как да приготвите голямо парче месо . Много от нас са убедени, че месото е особено мъжка храна. Придава силна издръжливост и перфектно подхранва. Но и на крехките жени без месо не бива да сядат по празниците.
Серията от зимни празници вече е тук, така че умението да се режат красиво и да се сервират студени късове няма да бъде излишно за никого.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft