Аспиринът или ацетизал (друго търговско наименование) съдържа салицилова киселина и освен за понижение на температурата и облекчаване симптомите на болка и неразположение служи за по-добро съхранение на зеленчуците. Разбира се, може и без него, ако бурканите са пастьоризирани или е добавен консервант.
Императорска туршия с аспирин
Необходими съставки:
- 2 кг зеле, нарязано на средни кубчета,
- 1 голяма глава карфиол, нарязана на розички,
- 700 г моркови, нарязани на кръгчета,
- 1 кг червени чушки, нарязани на кубчета,
- 5 стръка целина, едро нарязани,
- 4 супени лъжици 9% бял оцет за всеки буркан,
- 1 супена лъжица захар за всеки буркан,
- 1 супена лъжица сол за всеки буркан,
- 2 таблетки аспирин за всеки буркан и
- преварена вода за доливане на бурканите
Начин на приготвяне:
Измийте обилно зеленчуците под студена течаща вода и ги оставете да се отцедят. Отстранете външните листа и твърдата сърцевина от голяма 2-килограмова глава зеле. След това я нарежете на кубчета приблизително 1x1 см.
След като измиете карфиола, отстранете твърдите части и го нарежете на средно големи розички. Обелете морковите и ги нарежете на кръгчета с желаната големина.
Снимка: YouTube
Отстранете семките и дръжките на чушките, след което ги нарежете на кубчета, а листата от целина можете да накъсате или нарежете на по-едри парчета.
Стерилизирайте стъклените буркани във фурна на 90-100 градуса за около половин час, след което, след като изстинат, започнете да ги пълните със зеленчуците.
Снимка: YouTube
Сложете по шепа от всеки зеленчук във всеки буркан (или можете да ги смесите предварително в голяма купа).
Във всеки буркан добавете 4 супени лъжици 9% бял оцет, по една супена лъжица сол и захар и две таблетки аспирин. Залейте зеленчуците с вряла вода, така че да ги покрие напълно, и веднага затворете буркана с метален капак.
Снимка: YouTube
Обърнете буркана с дъното нагоре и след около 10 минути го обърнете още няколко пъти, за да се разтворят таблетките.
Снимка: YouTube
Още по-добре е, ако предварително смачкате аспирина на прах.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!