Ако и вие обожавате мекичките сладкиши от парено тесто , пълни с най-неземно вкусния и пухкав ванилов крем , то сте попаднали на правилното място! Днес ще ви разкрием тайната на приготвяне на перфектните еклери !
Много домакини смятат еклерите за нещо като кулинарен Олимп и се страхуват да опитат, понеже се носят легенди за трудността на рецептата. Това не е съвсем без основание, тъй като френските сладкари наричат колегите си, усвоили приготвянето на тази вкусотия, "майстори".

Ние решихме да ви докажем, обаче, че печенето на еклери е не само прост процес, но и много забавно. Предлагаме ви три различни рецепта: всички тествани и работещи.
Домашни рецепти за еклери
Класически еклери с варен крем
(275).jpg)
- 0,5 литра прясно мляко
 - 2 яйца
 - 1 чаша захар
 - 2 супени лъжици брашно
 - 2 супени лъжици нишесте
 - 200 гр. масло
 
- 2 супени лъжици заквасена сметана
 - 1/2 чаша захар
 - 50 гр. масло
 - 2 супени лъжици какао на прах
 
- Пригответе тестото: изсипете водата в тенджера с дебело дъно, добавете солта, маслото, разбъркайте и оставете да заври. Разбърквайки непрекъснато, изсипете брашното на порции. Трябва да се получи гладка топка тесто.
 
(262).jpg)
- 4 яйца
 - 250 мл вода
 - 125 гр.масло
 - 30 гр. шоколад
 - 200 гр.брашно
 - 1 щипка сол
 
- 1 чаша сметана с масленост 25-30%
 - 2 супени лъжици пудра захар
 
- 100 гр. бял шоколад
 
- За тестото: изсипете водата в тенджера, добавете маслото, шоколада, солта. Поставете на тих огън. При постоянно разбъркване оставете сместа да заври. Добавете брашното и бързо и интензивно разбъркайте. Веднага щом тестото стане лъскаво и започне лесно да се отделя от стените на съда, свалете тенджерата от огъня. Добавете яйцата едно по едно, както по-горе.
 - С помощта на шприц/пош шприцовайте еклерите. Печете на 200 градуса 15 минути, след това още 10 на 180 градуса. Оставете да се охладят леко, преди да ги извадите от фурната.
 - За крема охладете добре сметаната, след което я разбийте с пудрата захар до твърди връхчета.
 - За глазурата разтопете шоколада на водна баня.
 - Напълнете еклерите със сметана и намажете с глазура.
 
(235).jpg)
- 100 мл прясно мляко
 - 100 мл вода
 - 1 супена лъжица захар
 - 5 яйца
 - 100 гр.масло
 - 200 гр.брашно
 - 1 щипка сол
 
- 5 гр. желатин
 - 30 мл вода
 - 200 мл сметана с 33% масленост
 - 170 мл прясно мляко
 - 100 гр.захар
 - 2 супени лъжици масло
 - 1 ч.л. лимонов сок
 
- 100 гр. тъмен шоколад
 
- Смесете водата, млякото, маслото, солта и захар в тенджера. Оставете да заври. Активно разбърквайки, прибавете брашното. Когато тестото започне да се отлепя от стените, дръпнете тенджерата от огъня. Добавете яйцата едно по едно, както е описано по-горе. Разбъркайте до гладка смес.
 - В тавичка, покрита с пергаментова хартия, оформете еклерите. Печете 10 минути на 200 градуса, след това 15-20 - на 160 градуса.
 - За крема накиснете желатина за 20 минути. Оставете млякото да заври. В отделна купа смесете захарта с лимоновия сок, поставете върху огъня, разбъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Изсипете горещото мляко и разбъркайте добре.
 - Добавете маслото, охладете леко, добавете набъбналия желатин, разбъркайте добре. Пъхнете крема в хладилника за 60 минути.
 - Напълнете охладените еклери с крема, залейте с шоколада, разтопен на водна баня.
 
Надяваме се, че статията ще ви вдъхнови да си приготвите в най-близко бъдеще въздушни и меки еклерчета с различни пълнежи.
Добър апетит!

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        
                                        







