Какво да направя, за да нямам нито едно счупено яйце, докато ги варя. Трикчета за хитри домакини

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Какво да направя, за да нямам нито едно счупено яйце, докато ги варя. Трикчета за хитри домакини
11861
Източник: https://www.mycookingbookblog.com/
Какво да направя, за да нямам нито едно счупено яйце, докато ги варя. Трикчета за хитри домакини

Идва Великден и всички ще запретнем ръкави да боядисаме хубави яйца, но най- неприятната част  е определено варенето, където всички счупваме за съжаление голяма част от яйцата. Но днес ще ви кажем няколко трика, с които ще можете да запазите всички яйца здрави.

 

Спазете точно пропорциите на водата и броя на яйцата.

Важно е да не се варят повече от 12 яйца на веднъж (в един съд). 

Ще ви е нужна тенджера (тенджери) с похлупак. При липса на капак, може да ползвате прозрачно домакинско фолио, с което да се покрие плътно повърхността на тенджерата и така да се замести капака.

За унищожаването на бактерията Салмонела е достатъчна термична обработка на 60ºС за 12 минути или на 75ºС за 10 минути.

Когато водата в тенджерата заври, температурата и е 100°C. След това тенджерата се захлупва, за да отлежат яйцата в горещата вода за 17 минути. Проверката ми с термометър показа следните резултати: на петата минута водата е с температура 93°C, на десетата 89°C, на 17-тата минута 82°C. Трябва да се има предвид, че за да замеря градусите съм отхлупвала леко тенджерата (през горе посочените интервали от време), за да мога да потопя термометъра във водата. Предполага се, когато тенджерата не е била отхлупвана за тези 17 минути, водата ще запази дори по-високи градуси!
Яйцата приготвени по начина описан по-долу са твърдо сварени, без да са преварени. Ако желаете яйцата да са с влажна сърцевина (не съвсем рохки), ги оставете в горещата вода 6 минути.

 

Ще ви бъдат нужни:

12 яйца
1875 мл. (7 ½ чаени чаши) студена вода
тенджера с похлупак, която да може да побере на 1 ред цялото количество яйца 
+ допълнително студена вода
лед
решетъчна лъжица

 

Яйцата се нареждат на дъното на тенджерата. Заливат се с посоченото количество студена водата и се слагат на силен огън. Когато водата заври, тенджерата веднага се свалят от котлона. Захлупва се с похлупак или се покрива с прозрачно домакинско фолио. Засичат се точно 17 минути.

 

Докато яйцата отлежават в горещата вода, може да приготвите голяма купа със студена вода и лед, където ще прехвърлите яйцата след като престоят 17 минути в горещата вода. Когато посоченото време изтече, тенджерата се отхлупва и яйцата се прехвърлят (едно по едно с решетъчна лъжица) в купата пълна с вода и лед. Остават в ледената вода за 2 минути. Междувременно тенджерата с топлата вода се слага на силен котлон. Докато яйцата са в ледената вода, водата на котлона ще заври. Когато това стане, регулирайте огъня така, че водата да не ври много буйно. Извадете яйцата от купата с вода и лед и ги прехвърлете във врящата вода. Оставете ги в нея, за 10 секунди. След това (с помощта на решетъчната лъжица) се изваждат от горещата вода и се връщат в ледената. Оставят се в нея за 15-20 минути.

 

С тази техника дори и малко пипкава ще си гарантирате нито едно счупено яйце, което е най- хубавтото.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft