Високото кръвно налягане (хипертония) често не показва ясни симптоми, поради което много хора не знаят, че го имат.
Експертите обаче предупреждават, че някои хранителни навици, особено приемът на сол , могат да увеличат риска от развитие на хипертония или да влошат състоянието, ако вече имате сърдечни проблеми.
Солта – тихият враг на здравето на сърцето
Редовното проследяване на кръвното налягане е изключително важно, особено след 40-годишна възраст. Редки симптоми, като главоболие, замъглено зрение или кървене от носа, могат да бъдат признаци на високо кръвно налягане, но при повечето хора състоянието остава незабелязано.
Храната играе ключова роля в регулирането на кръвното налягане.
Експертите предупреждават, че консумацията на повече от 6 грама сол на ден (около една равна чаена лъжичка) може значително да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания.
Солта присъства и в храни, които не бихте очаквали.
Консумираме по-висока доза сол чрез индустриално преработените храни. Готовите ястия, закуските, печените изделия и дори зърнените храни, които ядем за закуска, съдържат голямо количество сол.
Снимка: pixabay
Скрити източници на сол:
- консервирани супи и сосове;
- готови пици и тестени изделия;
- преработени меса;
- торти, бисквити, сладкиши;
- зърнени закуски.
Защо е вредно да се консумира твърде много сол?
Солта помага на бъбреците да регулират количеството вода в тялото. Когато обаче ядем твърде много сол, в кръвоносните ни съдове се задържа допълнителна вода. Това повишава налягането вътре, което увеличава риска от инфаркт и инсулт.
Кардиолозите съветват:
- намалете количеството добавена сол в ястията;
- четете етикетите на продуктите;
- избягвайте готови и преработени храни;
- избирайте пресни храни и подправки като лимонов сок или билки като алтернатива на солта.