Чували сме какви ли не плашещи неща за пилетата , които се продават в магазините - че са пълни с антибиотици, хормони и токсини, които ние поглъщаме заедно с месото. Подобна новина би стреснала всеки, но за съжаление малцина са тези, които могат да си позволят да купуват само домашно отглеждани птици.
![]()
Затова днес решихме да ви покажем няколко сигурни начина, с които да направите пилето безопасно за консумация у дома.
Първи начин
Когато варите пилешко месо, то знайте, че бульонът му не може да се използва. В него няма абсолютно нищо полезно. В този случай е по-добре водата да се смени поне веднъж. В процеса на варене в бульона остава цялата мръсотия от месото.

Ако искате да направите вкусна и здравословна супа от пилешки бульон, тогава използвайте само домашно отглеждано пиле.
Втори начин
Когато печете пиле във фурната, отстранете кожата от него, тъй като в нея се събират всички токсини и химикали. Също така е по-добре да не използвате вътрешните органи на магазинна птица, защото именно в тях се натрупват най-много токсични вещества.
Трети начин
Дръжте птицата в специален разтвор. В 1 литър вода разтворете няколко супени лъжици сол и сока от четвърт лимон. Накиснете пилето в тази марината за 2 часа. Солта ще изсмуче много от вредните токсини.

Освен горния разтвор може да използвате и минерална газирана вода, която има и почистващи свойства. Благодарение на тази вода, пилето също ще стане по-безвредно, че и лесно за готвене и после крехко за ядене.
Пилешкото месо включва много протеини и аминокиселини. Калорийното му съдържание е по-малко от калорийното съдържание на други видове месо (приблизително 190 kcal, в зависимост от това за коя част от трупа говорим).
Животинският протеин е основна полза в пилешкото месо. Той е основният строителен материал на човешкото тяло. Също така, в пилешкото месо има много калий и фосфор.

Ценна и добра информация
Пилешкото месо е полезно за нашия имунитет. Наличието в него на редица ценни микроелементи ви позволява да създадете един вид защитна бариера за тялото. Тези, които редовно ядат варено пилешко месо, много по-рядко настиват.
Наборът от полезни витамини и минерали, които получаваме от яденето на пилешко месо, осигурява нормалното функциониране на нервните клетки.
Пилето е особено полезно за тези, които страдат от безсъние, стрес и депресия.
Също така пилешкото месо съдържа витамини А и Е, витамини от група В, желязо, магнезий. В пилешкото на практика няма въглехидрати.
Пилешкото месо нормализира метаболизма, поддържа нивата на захарта и кръвното налягане в нормално състояние. Освен това понижава лошия холестерол и активира бъбреците.














