Легендарната торта МЕТЪР: пече се в две тави и е идеална за семеен празник! От малко съставки - голям сладкиш:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Легендарната торта МЕТЪР: пече се в две тави и е идеална за семеен празник! От малко съставки - голям сладкиш:
Легендарната торта МЕТЪР: пече се в две тави и е идеална за семеен празник! От малко съставки -...
9790
Легендарната торта МЕТЪР: пече се в две тави и е идеална за семеен празник! От малко съставки - голям сладкиш:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази торта навремето се приготвяше у дома на всеки рожден ден или празник, поради своята икономичност, но и богат вкус. Заради дължината си получи името " Торта на метър ", идеално се нарязва на перфектни парчета за сервиране. В миналото кремът за пълнеж се е приготвял с маргарин, но днес има много вкусни масла, които всеки може да регулира по свой вкус.

Също така в оригиналната рецепта за крема се използва само един пудинг, но който иска да получи по-кремообразна торта може да сложи два пудинга. Всеки според креативността си може да раздели основния крем на две, след което да сложи в едната част шоколад или смлени ядки и да получи различна, още по-вкусна торта. Ето какво ви трябва:

торта на метър

Торта на метър

Продукти:

За тестото:

250 гр. брашно

200 гр.

захар

4 яйца

2 с. л. какао на прах

150 мл олио

150 мл вода

1 пакетче бакпулвер (10 гр.)

За крема (първо предложение):

200-250 г пудра захар

250 г масло или маргарин

300 мл прясно мляко

1 пудинг с вкус на ванилия

И още: 1 шоколад

За крема (второ предложение):

800-900 мл прясно мляко

250 г захар

2 пакетчета ванилов пудинг или по ваш вкус

1 бр. масло (200-250 г)

1 бр.шоколад

Приготвяне: 

Застелете две големи тави с хартия за печене и включете фурната да загрява на 180 градуса. 

Разбийте 4 жълтъка с 200-250 гр. захар (може и по-малко според вкуса), докато захарта се разтвори и се получи гладка, гъста, кремообразна смес.

След това на тънка струя добавете 150 мл вода и 150 мл олио при непрекъснато бъркане, след това 250 г брашно, смесено с 1 бакпулвер. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг и бавно ги добавете с лъжица към жълтъчната смес, на няколко пъти, за да се получи пенеста, въздушна смес.

В едната тава се изсипва половината от полученото тесто и се заравнява, а в другата смес се добавя какао на прах, заравнява се, след което тъмното тесто се изсипва във втората тава. Сложете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса и проверете с клечка за зъби дали са готови. През това време пригответе крема:

Сварете пудинга по обичайния начин: отделете част от млякото и разбийте пудинга на гладка смес без бучки, а останалото заедно със захарта сложете на огъня. Когато млякото заври и захарта се разтвори, намалете котлона и при непрекъснато бъркане добавете разбития пудинг.

Варете пудинга, докато се сгъсти, след което го оставете настрана и го оставете да изстине напълно, като разбърквате от време на време, за да не хване коричка. Разбийте размекнатото масло на стайна температура на пяна заедно с пудрата захар, след което го смесете с охладения пудинг (маслото и пудингът трябва да са с еднаква стайна температура).

Изпечените и охладени блатове нарежете на четири дълги ленти (или три, ако искате по-широка торта).

блатове торта

РЕДЕНЕ: жълт блат - крем - кафяв блат - крем - жълт блат - крем и така до изчерпване на материала. Ще получите две големи, дълги торти.

торта метър с два крема

Цялата торта се покрива с крем (отделен предварително от цялото количество) и се залива с разтопен или настърган шоколад. 

торта метър

Преди сервиране трябва да се охлади добре в хладилник. 

торта метър парче

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft