Ореховият ликьор е известен още като Ликьор Ореховка или Ликьор от зелени орехчета . Но както и да наречете тази напитка, която се приготвя от млади зелени орехи с размер на бадем, тя е любим ликьор за мнозина.
Освен всичко друго, орехите са известни с положителното си въздействие върху здравето, защото младите орехи съдържат много лечебни съставки, най-важната от които е йодът.
Снимка: pixabay
Има няколко рецепти за приготвяне на ликьор от зелени орехи, но основната рецепта включва следните съставки:
- 1-2 литра домашна ракия
- 1 кг кристална захар
- 40 млади зелени ореха, за предпочитане по-малки
Има рецепти, в които захарта се заменя с мед.
В такъв случай обикновено се приготвя „топла баня“, за да се предотврати излагането на меда на слънчева светлина, или той се съхранява на светло място, но не на пряка слънчева светлина, нито на сянка. По желание можете да добавите и подправки като канела, ванилия, карамфил, звездовиден анасон или лимон.
Снимка: pixabay
Тази рецепта за Домашен ликьор с орехи е много проста. Измийте орехите и ги набодете с клечка за зъби, игла или вилица на няколко места, или можете да ги нарежете на по-малки парчета (половинки или четвъртинки, в зависимост от размера им). Носете ръкавици, за да избегнете оцветяване на ръцете си.
Снимка: pixabay
Поставете ядките в по-голям стъклен буркан, след което ги поръсете със захар. Не затваряйте буркана херметически, а го покрийте с двойна или тройна стерилна марля. Оставете буркана на слънце за 4 седмици (28 дни), като го разклащате от време на време, за да се разтвори захарта.
Снимка: pixabay
След четири седмици добавете домашно приготвената ракия и едва след това затворете плътно буркана и го оставете да престои известно време на топло или слънчево място, но не на пряка слънчева светлина (оптималното време е 40 дни). След като ядките и захарта се смесят с ракията, можете да добавите подправките по ваш избор.
Снимка: pixabay
Ако искате да добавите лимон, добавете го около 10 дни преди изтичането на 40-дневния период, за който се препоръчва ореховият ликьор да престои преди прецеждане. След 40 дни прецедете ликьора в тъмни стъклени бутилки или просто отстранете ядките. Съхранява се на хладно и тъмно място.
Снимка: pixabay
Въпреки че може да не изглежда така, ореховият ликьор е много силна алкохолна напитка и това е само основната мярка за рецептата за традиционната напитка. Има много други рецепти, които добавят повече ракия за вкус. Имайте предвид, че ракията се изпарява, когато е горещо, така че стъклото може да се счупи, затова не оставяйте бутилката на пряка слънчева светлина.
Снимка: pixabay
Допълнителен съвет: Домашният ликьор от орехи е най-добре да се приготвя преди края на май и началото на юни, защото тогава се намират най-добрите млади плодове на орехите. Въпреки това, с променящите се климатични условия, този период може да варира. Когато приготвяте орехов ликьор, най-добре е да носите защитни ръкавици, за да предотвратите обезцветяване на кожата.
Ликьор от орехи за щитовидна жлеза
Както вече знаете, щитовидната жлеза е една от най-важните ендокринни жлези в тялото, която управлява множество жизненоважни процеси. Щитовидната жлеза е регулатор на телесната температура, регулира функцията на сърцето, както и на нервната система.
Правилното й функциониране влияе върху цялостното здраве и външния вид на косата и кожата. За тези, които имат проблеми с правилното функциониране на щитовидната жлеза, ореховият ликьор се използва като средство за щитовидната жлеза. Това е така, защото младите орехи са много богат естествен източник на йод , който е много важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза.
За правилната функция на щитовидната жлеза е достатъчно всяка сутрин на гладно да се пие по една чаша домашен ликьор от орехи, но само след консултация с лекар. При някои хора проблемите възникват поради излишък на йод, така че те трябва да избягват тази напитка.
Снимка: pixabay
ОРЕХИ ЗА СТОМАХА
Що се отнася до домашен ликьор от орехи, вече споменахме, че той се смята за универсално природно средство за стомашно разстройство. Най-честите симптоми на стомашни заболявания са стомашна болка, подуване на корема, гадене и повръщане. Най-често тези заболявания се лекуват с различни антибиотици, които понякога не действат, затова хората намират решения в алтернативната медицина и са изключително доволни от резултатите.
Домашният ликьор от орехи е едно от естествените средства за стомашно разстройство, което несъмнено облекчава гореспоменатите неразположения. Ликьорът от орехи несъмнено се използва при лечението на стомашни инфекции, причинени от бактерии като Helicobacter pylori.
Снимка: pixabay
Той е ефективен, защото директно атакува бактериите и има положителен ефект върху чревната флора, укрепва стомаха, улеснява храносмилането и предотвратява появата на киселини и подуване на корема. Забележка: Въпреки че сокът от орехи е лечебен, трябва да се има предвид, че той е силна алкохолна напитка. Най-важното е да не се прекалява с консумацията.
Препоръчителната доза е максимум 2 чаши ракия на ден. Ако имате сериозни здравословни проблеми, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да решите да консумирате орехи за медицински цели. Това важи особено за тези, които вече използват някаква терапия. Особено не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.