Д-р Моника Техо от Харвардския университет твърди, че палачинките, мъфините и кексовете в никакъв случай не са добър избор за сутрешно хранене . Сладките закуски често съдържат преработени въглехидрати и захари, докато за здравето много по-добри са ястията, богати на фибри, протеини и здравословни мазнини.
Те помагат да се чувстваме сити по-дълго и да поддържаме нивата на кръвната си захар плод.
Важно е да знаете кои плодове имат нисък гликемичен индекс, което означава, че не предизвикват рязък скок на кръвната захар. Това са например ябълки, круши, портокали, ягоди, праскови, сливи и кайсии. От друга страна, бананите и гроздето трябва да се ограничат, особено ако имате проблеми с високата захар.
Плодовете се комбинират най-добре с кисело мляко, което е отличен източник на протеини и пробиотици. Д-р Моника съветва да се избягват обезмаслени кисели млека, тъй като малко количество мазнини може да бъде полезно за здравето.
Снимка: pixabay
Ядките също така осигуряват здравословни мазнини, така че този вид закуска може да бъде обогатена с шепа от любимите ви ядки или семена. Д-р Техо най-често избира бадеми или кашу.
Снимка: pixabay
„Ядките са богати на здравословни мазнини и фибри, а също така осигуряват енергия “, заключава лекарят.