Днес ще ви поглезим с нещо нежно, ухаещо на масло и изключително вкусно! Рецептата отдавна обикаля Интернет-пространството и събира все повече и повече почитатели. Нежните маслени охлювчета , напоени с млечен сос буквално се топят в устата от първата хапка.
![]()
Нежни маслени кифлички с млечен сос
За тестото:
400 гр. брашно  
2  жълтъка  
250 мл  прясно мляко  
1 ч.л. захар  
0,5 ч.л. сол  
20 гр.прясна  мая  
За плънката:
100 гр.меко  масло  
100 гр. захар  
половин пакетче  ванилова захар  
За заливката:
150 мл  прясно мляко  
50 гр. захар  
половин пакетче  ванилова захар  
Приготвяне:
В 100 мл топло мляко разтворете маята, добавете захарта, солта, чаена лъжичка брашно и оставете за 15-20 минути. Когато кашичата се надигне хубаво, е готова.

В брашното изсипете кашата с маята, останалото мляко и жълтъците, и омесете тесто. Месете около 15-20 минути. Оставете да втасва 45-60 минути, докато обемът на тестото се увеличи 2 пъти. 
Поръсете масата с брашно и разточете тестото на тънък слой.

Разбийте мекото масло със захарта и ваниловата захар и намажете тестото със сместа.

Навийте тестото на стегнато руло и го нарежете на 10-12 еднакви парчета

Поставете парчетата вертикално във формата (24 см), покрийте ги с кърпа и оставете да втасат, докато кифличките запълнят формата.

Смесете млякото, захарта и ваниловата захар за заливката. С половината залейте кифличките.

Сложете да се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути. След това извадете охлювчетата, изсипете останалата част от заливката върху им и ги върнете обратно във фурната до готовност.
![]()

                                            
                                        




                                        
                                        
                                        
                                        







