През летните жеги много хора с удоволствие посягат към диня и пъпеш, без да осъзнават, че тази на пръв поглед перфектна комбинация може да причини дискомфорт в стомаха. Диетолозите предупреждават, че въпреки че и двата плода са богати на витамини и минерали, разликите в състава им могат да натоварят храносмилането.
Динята е източник на магнезий, калий, както и витамини А и С, докато пъпешът съдържа повече натрий, сяра, витамин Е и фолиева киселина.
Тази комбинация е особено неприятна за хора, страдащи от синдром на раздразнените черва или с чувствителна храносмилателна система. Въпреки че не е правило, дори при напълно здрави хора може да причини дискомфорт, ако често се консумират заедно.
Ето защо се препоръчва да не се ядат пъпеш и диня едновременно, а да се прави малък интервал - например, да се яде един плод час след другия. Ако забележите някакви проблеми, най-добре е да се консултирате с диетолог или лекар и да коригирате диетата си според собствените си нужди.