Най-вкусната плънка за постни сармички - когато има от тях, не поглеждаме тези с кайма! Идеални за Бъдни вечер:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-вкусната плънка за постни сармички - когато има от тях, не поглеждаме тези с кайма! Идеални за Бъдни вечер:
Най-вкусната плънка за постни сармички - когато има от тях, не поглеждаме тези с кайма! Идеални...
52997
Най-вкусната плънка за постни сармички - когато има от тях, не поглеждаме тези с кайма! Идеални за Бъдни вечер:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички знаем, че традицията повелява на Бъдни вечер трапезата да е само с постни ястия. Но традиционните постни сармички с ориз или булгур са пълна скука според мнозина.

Днес ще ви предложим една интересна плънка за постни сарми , с която да разнообразите кулинарния си арсенал. Чудесна идея за наближаващия празник, а и за време на пости. Всъщност, приготвените с тази постна плънка сармички са дори по-вкусни от тези с кайма според мнозина, така че сме сигурни, че ще ги правите неведнъж. Времето за приготвяне на това здравословно топло ястие е само 40 минути. Има много предимства: красив външен вид, оригинален вкус, нискокалорични. И така, ето необходимите продукти за любимите ни Зелеви сарми с орехи - време е да изненадате гостите си!

Зелеви сарми с орехи

Продукти:

  • 1 малка кисела зелка
  • 1/2 чаша дългозърнест ориз
  • 2 ч.ч. вода
  • 1/2 чаша орехи
  • 1 глава стар лук
  • 1 морков
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. растително масло
  • 1 с.л. доматен сос
  • сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Ако използвате кисела зелка, просто отделете листата и премахнете удебелената част в основата им. Ако използвате прясно зеле, залейте го с вряла вода, за да се отделят по-лесно листата. Разделете зелето на отделни листа с кръстообразен разрез при стеблото и ги сварете до омекване в леко подсолена вода - 5-10 минути (водата трябва да покрива листата), на тих огън.

зелеви листа

Изплакваме ориза в гевгир и го сваряваме, като заливаме с вряла вода в съотношение 1/1,5 (варете 7 минути на умерен огън - без капак, след това 7 минути на слаб огън - под капак. И оставете ориза да „се запари“ под капак още 14 минути след изключване на огъня).

варен ориз

Обелете орехите и ги накълцайте на ситно с помощта на нож, блендер или дървено хаванче.

смлени орехи

Обелете лука, изплакнете обилно, нарежете на ситно и запържете в слънчогледово олио до златисто кафяво.

пържен лук

Обелете морковите и ги настържете на средно ренде. След това се смесват с готовия ориз.

моркови с ориз

Добавете нарязаните ядки, чесъна, лука, соевия сос и разбъркайте всичко.

Поставете плънката върху размекнат и охладен зелев лист и внимателно завийте като "плик".

зелеви сарми

В една трета от чаша преварена вода със стайна температура разредете лъжица доматено пюре.

доматено пюре

Сложете сармичките в специална форма или тава и ги залейте със соса. В загрята фурна ( 180 градуса ) нашето ястие трябва да къкри около 15-20 минути.

сарми в тава

Поръсете готовото ястие със ситно нарязани пресни подправки и сервирайте.

зелеви сарми с орехи

Това вкусно и здравословно лакомство ще се хареса на всички членове на семейството и ще бъде добре дошло у дома на празничната трапеза! Желаещите могат да залеят ястието със заквасена сметана или майонеза. Добър апетит!

СЪВЕТИ:

За да имат по-изразен аромат и вкус ядките в ястието, те трябва да бъдат леко загрети в тиган преди нарязване. 2-5 минути са достатъчни, за да могат ядките да "разкрият" всичките си качества;

Можете също така да добавите малко количество подправки (магданоз, копър) към пълнежа, това ще даде на ястието по-богат вкус;

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft