Най-лесната рецепта за козунак на конци - вадете брашното и да започваме:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Най-лесната рецепта за козунак на конци - вадете брашното и да започваме:
Най-лесната рецепта за козунак на конци - вадете брашното и да започваме:
107919
Източник: vkusi.me
Най-лесната рецепта за козунак на конци - вадете брашното и да започваме:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Остават няколко седмици до Великден, а козунакът е един от най-ярките му символи. Този сладък обреден хляб символизира тялото на Иисус Христос и по традиция се приготвя във всеки дом.

Е, голяма част от нас предпочитат да си го купят от магазина, но няма нищо по-вкусно от прясно изпечения домашен козунак . Така и така сме затворени вкъщи заради изолацията, защо не опитаме заедно да замесим най-лесната рецепта за козунак ? Да започваме - ето как се прави мързелив козунак на конци :

Лесен домашен козунак на конци

Продукти:

1 кг брашно (може малко повече или по-малко, зависи от големината на яйцата)

40 г мая (прясна)

6 бр. яйца

300 мл прясно мляко

250 г захар

150 г масло със стайна температура

кората от 1 лимон

1 щипка сол

1 яйце (за намазване)

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и се оставя на топло да шупне.

През това време яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (може и олио). Прибавят се шупналата мая, ванилиите, настъргана кора от лимон и брашно, колкото да се получи меко тесто.

Тестото се бърка с миксер, с приставките за тесто, и това значително улеснява месенето. Когато тестото започне да се отделя от стените на съда, се прехвърля на плота и леко се примесва. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло. След това се омесва втори път, като особеното тук е,, че втория път тестото се измесва с мазнина, докато тя се поеме изцяло – така тестото става на конци.

От това количество тесто може да приготвите 2 средно големи козунака. Разделете на фитили и оплетете, както ви е най-лесно.

Козунаците се поставят в намазана с мазнина форма и се оставят да втасат, така че да изпълнят формата. Отгоре се намазват с разбит с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсват със захар. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft