Никога не си позволявайте да ядете такъв лук, опасен е

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Никога не си позволявайте да ядете такъв лук, опасен е
9670
Никога не си позволявайте да ядете такъв лук, опасен е

Не е тайна, че развалените храни не се препоръчват да се консумират, тъй като те могат да бъдат опасни за нашето тяло и да му навредят.

В повечето случаи може да познаем кога даден продукт е развален и трябва да го изхвърлим. Дали заради променена миризма, външен вид и т.н.

Подобна е и ситуацията с лука. Ако той мирише лошо и загнил, тогава със сигурност няма и да помислите да го готвите.

Но по какво още да познаете, че зеленчукът трябва да се изхвърли, вместо да се консумира.

Специалистите отбелязват, че гнилите участъци върху лука показват наличието на афлатоксин в него, вещество, което се проявява под формата на черни белези по люспите. Освен всичко друго, това увеличава вероятността от развитие на рак на черния дроб. 

Няколко вида афлатоксини се срещат в природата, но четири от тях - B1, B2, G1 и G2 - са особено опасни, тъй като се срещат във всички основни хранителни култури. Най-често срещаният източник на излагане на хора на афлатоксини са замърсените (замърсени) ядки и зърна, както и продуктите и преработката им.

Учените подчертават, че афлатоксините са мощни канцерогени, които могат да засегнат всички органи, особено черния дроб и бъбреците. Те също водят до рак на черния дроб и са свързани с други видове онкология.

Отбелязва се, че канцерогенният потенциал на афлатоксините значително нараства на фона на хепатит В. Освен това афлатоксините имат имуносупресивен ефект, което може да намали способността на организма да се съпротивлява на инфекции (например ХИВ, туберкулоза и др.).

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft