Оказа се, че пресните кълнове не са толкова полезни! Пълни с бактерии са!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Оказа се, че пресните кълнове не са толкова полезни! Пълни с бактерии са!
3738
Оказа се, че пресните кълнове не са толкова полезни! Пълни с бактерии са!

9 от общо 10 взети проби от различни производители на кълнове съдържат над 100 пъти от разрешената норма бактерии. Това установи микробиологично изследване, направено в Център по биология на храните, поръчано от Асоциация „Активни потребители“.

За целта са закупени готови за консумация салати, предлагани от големите търговски вериги в град София.

Използваният критерий за оценка на хигиената на салатите от кълнове е изисквания в европейски регламент, а именно до 1000 клетки/грам за ешерихия коли (Escherichia coli).

Резултати

Във всички тествани готови салати от кълнове се установява присъствие на колиформи и Escherichia coli. В 9 от 10 продукта количеството на бактериите надхвърля 100 000 клетки/грам. Това е 100 пъти над установения лимит от 1000 клетки/грам за готови за консумация растителни салати. При една търговска марка от кълнове на лук беше установена по-ниска стойност от 14 000 клетки/грам, което е „само“ 14 пъти над лимита. Трябва да отбележим, че вероятно количеството на бактериите в 9-те продукта може и да надхвърля 1 милион, понеже нашият тест беше настроен за отчитане на до 100 000 и затова измерването на по-високи стойности не беше възможно да се извърши коректно, уточни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Риск

Той посочи, че нивата на замърсяване с коли бактерии на готовите салати от кълнове, отчетени в проучването, са екстремно високи. Това показва, че консуматорите са изложени на риск от заразяване с патогенни форми на Escherichia coli. Допълнително при наличие на висока замърсеност с коли бактерии и Escherichia coli съществува значителна вероятност от присъствие и на други, по-опасни патогенни бактерии. Причината според него за завишеното съдържание на опасните бактерии е неспазването на хигиената при производството им. Заради високата влажност и температура, в която се отглеждат, семената, от които се добиват, трябва да бъдат дезинфекцирани, преди да бъдат засадени, а след това кълновете също. Заради условията за отглеждане този вид храна е значително по-рискова дори от зелените салати.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft