Възползвайте се от факта, че все още на пазара има пресни тиквички, и пригответе тези вкусни кюфтенца от тиквички и ориз . Двете основни съставки (както се досещате) са тиквички и ориз, а останалите вероятно вече имате в кухнята си. Можете да коригирате подправките по ваш вкус. Ето какво ви трябва:
Кюфтенца от тиквички и ориз
Продукти:
- 150-160 г ориз
- сол според нуждите
- 2 тиквички
- 1 глава лук
- 1 яйце
- черен и червен пипер на прах
- 2 супени лъжици брашно (20 г)
Сос:
- заквасена сметана с чесън и подправки по желание
Приготвяне:
Ако ви е останал варен ориз от предишно хранене, това е чудесен начин да го използвате. Ако искате да приготвите специално тези вкусни кюфтета, първо измийте ориза, след което го сварете във вода с малко сол.
През това време почистете тиквичките и ги настържете. Почистете и лука и го нарежете на ситно. Свареният ориз се изсипва в по-дълбока купа и се добавят едно яйце, наситнен лук и настъргана тиквичка, изцедена с ръце, за да се отдели излишния сок.
Добавете подправките и брашното, след което разбъркайте, за да се разпределят равномерно. Загребва се с намаслена лъжица и се пуска в умерено загрято олио. Когато се запекат от едната страна, кюфтенцата се обръщат от другата.
Готовите кюфтета изваждайте в чиния с хартиена салфетка и сервирайте със сос по избор или заквасена сметана, към която сте добавили ситно нарязан чесън, копър или магданоз и подправки по избор.
Да ви е сладко!