По-лошо от захарта и колбасите: Лекар посочва два продукта, които причиняват рак

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
По-лошо от захарта и колбасите: Лекар посочва два продукта, които причиняват рак
3521
Снимков материал: pixabay.com
По-лошо от захарта и колбасите: Лекар посочва два продукта, които причиняват рак

 

Сред всички „истории на ужасите“ за храната, една е особено тревожна: има продукти, които не просто са вредни – те могат да предизвикат рак. И, колкото и да е странно, не говорим за пушени храни или дори захар, от които традиционно се внушава страх.

Гастроентерологът Олга Сухарева идентифицира два много по-коварни врага.

Тук не става дума за интернет сензации, а за факти, потвърдени както от клинични наблюдения, така и от научни изследвания. Игнорирането на подобни сигнали е сериозен риск за здравето.

1. Алкохолът – отрова, скрита зад „релаксацията“

За алкохола се говори често, но малко хора приемат предупрежденията сериозно. В културата ни той е част от празниците, традициите, моментите за почивка. Но реалността е, че отдавна е класифициран като канцероген от група 1 – редом с азбеста и тютюна.

Съвременното вино, бира или твърд алкохол не приличат на напитките от миналото, които се консумираха рядко и в малки количества. Днес „повод“ е всеки петък. Научните данни обаче са категорични: седем вида рак са пряко свързани с редовната (дори умерена) консумация на алкохол – на черния дроб, дебелото черво, гърдата, хранопровода, ларинкса и панкреаса.

Опасността е в коварната честота. Чаша „за кръвообращение“, бира „след работа“, шот „за настроение“ – и „рядко“ незабележимо преминава в „редовно“. С годините дори малки дози стават тежки за организма. Черният дроб губи способността да се справя с токсините, а всяка глътка е удар върху клетките и ензимните системи.

2. Транс мазнините – врагът с фалшива усмивка

Те се крият в кифли, бисквити, сладкиши, сосове, полуфабрикати. На вкус – примамливи, на вид – безобидни, но ефектът им върху тялото е разрушителен.

Трансмазнините са изкуствено втвърдени растителни мазнини, които променят клетъчните мембрани и предизвикват хронични възпаления – идеална среда за развитието на тумори. Макар технологиите да са се подобрили и не всеки маргарин да е вреден, продуктите, съдържащи „частично хидрогенирани мазнини“ или „транс мазнини“, са сигнал да оставите опаковката обратно на рафта.

Защо опасността се увеличава след 50-годишна възраст?

В младостта организмът компенсира много вреди. Метаболизмът е бърз, имунната система е силна. С възрастта обаче черният дроб, сърдечно-съдовата и храносмилателната система работят по-бавно. Транс мазнините, които на 30 водят до излишни килограми, на 60 могат да причинят запушване на артерии или инсулт. Алкохолът, дори в малки дози, вече е риск за сериозни увреждания – от онкологични заболявания до когнитивни нарушения.

Какво да правите?

  • Намалете алкохола до минимум 

  • Четете етикетите – при „частично хидрогенирани мазнини“ или „транс мазнини“ избирайте друг продукт.

  • Заменете навиците – чаша бира вечер може да се смени с разходка, а готовите сладкиши – с домашно приготвени десерти.

  • Проверявайте хранителните си навици редовно, от уважение към собственото здраве.

Чипсът, колата или бургерът не са проблем, ако се консумират веднъж годишно. Но алкохолът и транс мазнините са рискови дори в малки количества. Здравето изисква избори, които пазят не само органите, но и яснотата на ума и качеството на живота.

Както е казал Сократ: „Здравето не е всичко, но всичко без здраве е нищо.“ Понякога най-мъдрото решение е просто да не купите, да не изпиете и да не се самозалъгвате.


 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft