Постен бобец, къкрил в гърненце - рецепта-чудо за Бъдни вечер:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постен бобец, къкрил в гърненце - рецепта-чудо за Бъдни вечер:
Постен бобец, къкрил в гърненце - рецепта-чудо за Бъдни вечер:
7236
Източник: gotvach.bg
Постен бобец, къкрил в гърненце - рецепта-чудо за Бъдни вечер:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Бобът е една от задължителните храни на постната трапеза за Бъдни вечер . А макар и постен, той може да бъди изумително вкусен! Днес имаме за вас перфектната рецепта за постен боб в гърненце , с която ще си оближете пръстите.

Ето как се приготвя традиционен боб в гърне :

Постен боб в гърненце

Продукти:

1/2 кг боб

1 глава лук

1 стрък праз

2 печени чушки

1/4 глава целина

2 настъргани моркова

2 домата (може и от консерва)

1 кубче зеленчуков бульон

Подправки: червен пипер, джоджен, девесил (най-добре пресни), сол на вкус

Приготвяне:

 

Накиснете боба във вода от вечерта и го оставете да престои цяла нощ. На сутринта изхвърлете водата от боба, измийте го добре и поставете в съд, като оставите на котлона, докато кипне. Изхвърлете и тази вода, поставете боба в гърнето и налейте отново вода.

Почистете лука и праза, след което ги нарежете на ситно. Нарежете и чушките.

Прибавете всички продукти към боба - накълцаните на ситно лук и праз, чушките, настърганите моркови и целината. Добавете олиото и бульона, добавете и подправките, заедно с количество сол на вкус.

Доматите, ако са цели, обелете и настържете, а ако са от консерва или буркан - намачкайте и добавете към боба. Затворете плътно гърнето и поставете във фурната за 2 часа на 150 градуса.

Когато извадите боба, поръсете го с пресен магданоз.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft