Проф.Кантарджиев даде своята желязна рецепта срещу грипа - много ще ви хареса!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Проф.Кантарджиев даде своята желязна рецепта срещу грипа - много ще ви хареса!
41950
Източник: edna.bg
Проф.Кантарджиев даде своята желязна рецепта срещу грипа - много ще ви хареса!

Тази година тема №1 по цял свят е върлуващата пандемия от коронавирус. Но освен К-19 ни дебнат и сезонните грипни вируси, които набират скорост и скоро ще са във вихъра си.

Как да се предпазим от огромната опасност? Много просто - заложете на натуралните средства, а те са в изобилие навсякъде около нас.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, разкри кои са най-добрите храни, предпазващи от грип , и какво трябва да правим, за да успеем да се измъкнем от капана на болестите тази зима.

"Криворазбрана самоотверженост е да ходиш болен на работното място. От години навсякъде по света препоръките са, щом си болен, да си останеш няколко дни вкъщи, прилагайки изписаното лечение. В никакъв случай да не отиваш сред колегите си", коментира той.

Той обясни и как можем да намалим сами риска от заразяване с грип:

"Най-напред да се избягва контактът с болни хора, а дори и с видимо здрави хора - да се контактува на минимум метър разстояние един от друг, да се ползват антимикробни хигиенни кърпички, а ръцете да се измиват добре и често. Да се дезинфекцират повърхностите около нас, особено ако контактуваме с много хора. А когато срещу нас има кашлящ или кихащ, да поставим бариера пред устата ни - като маска. Не може да кажем, че тя трябва да се носи постоянно, но у дома този, който е болен, не трябва да я сваля. В противен случай ще зарази близките си и много лесно - децата.

Лицето не трябва да се докосва с немити или недезинфекцирани ръце, особено устата, очите и носа. Защото, ако сме пипали повърхност, върху която преди това са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си".

Специалистът обясни и каква храна е полезна срещу вирусите :

"Съветвам да консумират в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е изключително добра в зимното време - с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А ако липсва слънцегреене, може допълнително, но не продължително, да се приема витамин Д. 

Експертът посочи, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft