Пълнени турски мекици - умопомрачителни са! Вече не правя баница, това е в пъти по-вкусно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пълнени турски мекици - умопомрачителни са! Вече не правя баница, това е в пъти по-вкусно:
Пълнени турски мекици - умопомрачителни са! Вече не правя баница, това е в пъти по-вкусно:
103998
Пълнени турски мекици - умопомрачителни са! Вече не правя баница, това е в пъти по-вкусно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Рецептата ми я каза един турски готвач от реномирана пекарна и оттогава я правя през ден. Пълнени турски мекици - умопомрачително вкусни са, а и не са никак трудни за направа.

Ето какво ви трябва:

Пълнени турски мекици

Продукти:

  • Картофи - 4 големи 
  • Вода, в която са се варили картофите - 200 мл
  • Захар - 1 супена лъжица
  • Сол - 1 чаена лъжичка
  • Яйце - 1 бр.
  • Суха мая - 12 гр.
  • Брашно 550-600 гр.
  • Олио - 2 с.л.

За плънката (разбъркайте добре всички съставки и оформете 10 топки):

  • Кайма - 500 гр.
  • Лук - 1 глава, ситно нарязана
  • Сол и подправки на вкус
  • Преварена вода - 50 мл
  • Растително масло за пържене

ПРОЦЕДУРА:

Обелете картофите, нарежете ги на равни парчета, залейте ги с две чаши вода и ги сварете. Когато омекнат се прецеждат, пасират, след което пюрето се разрежда с една чаша гореща вода, в която са се варили.

Добавете сол, захар и яйце, след това разбъркайте и загладете. Сместа трябва да е хладка. Добавете маята, разбъркайте, а след това и брашното, на няколко пъти. Омесете го на ръка. Трябва да се получи компактно и меко тесто.

картофено пюре

картофено тесто

Полейте го с малко олио и го намачкайте за кратко, за да стане гладко. Оставете го да втаса, покрито, за 40 минути или колкото е необходимо, за да набъбне.

След това го изтръскайте върху леко намазнена повърхност и без да го месите го разделете на две части, а след това всяка част на пет, така че да се получат общо десет парчета.

питки тесто

Внимателно оформете всяко парче и го сплескайте с пръсти. В средата сложете топка от плънката от кайма, след което затворете топката с тестото.

тесто с кайма

След това върху леко набрашнена повърхност леко притиснете всяка топка, докато стане тънка като диск.

оформяне мекици

Покрийте така оформените питки с прозрачно фолио и ги оставете да починат 10 минути. През това време в широк съд се загрява олио на ниска умерена температура, с дълбочина 1-1,5 см.

Пуснете в олиото питките едне по една и ги запържете от двете страни до приятен загар. 

пържени питки

По-меки и по-вкусни от тези мекици със сигурност не сте яли!

Турски мекици

Да ви е сладко!

пълнени турски мекици

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft