Пълнено Петровско пиле - празник не минава без него! Тайната е в невероятната плънка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Пълнено Петровско пиле - празник не минава без него! Тайната е в невероятната плънка:
Пълнено Петровско пиле - празник не минава без него! Тайната е в невероятната плънка:
4083
Източник: edin.bg
Пълнено Петровско пиле - празник не минава без него! Тайната е в невероятната плънка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традицията повелява на Петровден да хапнем вкусно Петровско пиле . Ако се чудите какво точно му е особеното на пилето за Петровден , то в различните краища на България рецептата варира като продукти и изпълнение.

Ние избрахме за вас едно вкусно и ароматно Пълнено Петровско пиле , с което ще си оближете пръстите не само вие, но и гостите, които сте поканили за празника! Ето необходимите продукти:

Пълнено Петровско пиле

Продукти:

  • пиле - 1,7 кг
  • масло - 80 грама
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • лук - 1 глава или 1/2 връзка зелен лук
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • горски гъби - 1 к. чашка сушени (манатарки, пачи крак, челядинки)
  • чушки - 1 зелена
  • ориз - 1 к. ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • чубрица - 1 с.л.
  • магданоз - 6 с.л. ситно нарязан
  • сол

Приготвяне:

Измийте добре пилето и го натрийте отвсякъде със сол, черен и червен пипер. Оставете пилето настрани. Ако пък има дреболийки, измите и ги нарежете, след което ги заделете за плънката.

Измийте ориза с няколко води и го залейте с чиста гореща вода. Залейте сушените гъби също с гореща вода и оставете да омекнат.

Сипете олиото и маслото в тиган, запържете наситнените чесън и лук. Щом придобият златист цвят добавете наситнената зелена чушка, отцедените и нарязани гъби, както и дреболийките от пилето. Прибавете отцедения ориз и пържете до усвояването на мазнината.

След това налейте водата от гъбите (около 1 к.ч.) и гответе докато оризът набъбне и усвои течността. Ако необходимо, може да се добави още малко от гъбения бульон. Овкусете плънката със сол, пипер, магданоз и чубрица.

Напълнете пилето и зашийте внимателно отвора с конец. Прехвърлете пълненото пиле в гювеч, на дъното налейте 2 чаши вода. Поръсете пилето с малко олио. Сложете капака на гювеча и сложете в студена фурна.

Загрейте на максимална температура с вентилатор, а след 10-тина минути намалете на 160-180 градуса.

пълнено петровско пиле

Печете пилето около 75 минути, след това махнете капака и върнете пилето за 10-15 минути или докато получи апетитен загар. Изключете фурната и върнете капака на гювеча, оставете да престои 20-тина минути вътре.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft