Разликата между пробиотици и пребиотици

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Разликата между пробиотици и пребиотици
2396
Разликата между пробиотици и пребиотици

Пробиотиците представляват комплекс от полезни микроорганизми, които съставляват чревната микрофлора и противодействат на патогенни или условно патогенни микроорганизми и укрепват имунната система. Когато бактериалният състав в червата се промени, се развива така наречената дисбиоза, което допринася за развитието на различни заболявания.

Има няколко поколения лекарства, които нормализират микрофлората. И не бъркайте пробиотиците и пребиотиците. Да, както едните, така и другите имат положителен ефект върху организма и отстраняват патогенните микроорганизми. Но първите са живи бактерии, а вторите - химични съединения.

Ако пациентът има дисбактериоза, причинена от приемането на антибиотик, само лекар може да подбере нужния препарат. След попадането им в червата пробиотиците нормализират микрофлората, но след известно време те могат да умрат и съставът й отново се влошава.

Пребиотиците подхранват полезните бактерии, като осигуряват тяхното активно възпроизводство и защита на червата от външни влияния.

Препаратите с лакто- и бифидобактерии се използват широко в гинекологията. Те се предписват на жени с дисбаланс на вагиналната микрофлора, тъй като това води до развитие на редица заболявания. Най-често срещаните форми са вагинални и ректални. Прилагат се също орални форми, таблетки, капсули, течни пробиотици. Те се използват и в подготовката на жената за раждане и при операции.

За червата пробиотиците са крайно необходими, защото дори правилното хранене не е в състояние напълно да предотврати дисбиозата. Освен това здравите черва улесняват работата на жлъчния мехур, черния дроб, далака и други органи. Възможно е да се намерят пробиотици и в хранителните продукти, но това невинаги е достатъчно, поради което се налага предписването и на медицински пробиотици, чийто списък е впечатляващ. Условно можем да ги разпределим в няколко основни групи.

• Първата включва монокомпонентни пробиотици. Те съдържат само една група полезни бактерии и съществуват под формата на лакто- и бифидобактерии.
• Втората група са пробиотици с няколко вида бактерии, симбиотици.
• Препаратите, в които има пробиотици и пребиотици, се причисляват към третата група.
• А четвъртата група са сорбираните пробиотици. Най-често като сорбент се използва активният въглен.

Всички тези препарати, съгласно изискванията на СЗО, не се отнасят към лекарствата, а са хранителни добавки.

За да поддържате здравето и нормалното функциониране на организма си, може да приемате пробиотиците с продукти. Това основно са кисело-млечните продукти (кисело мляко без добавки, сирене), мюсли, сокове, кисело зеле, ябълки, солени краставички, маслини. Бебешката храна също съдържа живи бактерии, защото организмът на малкото дете все още не е в състояние самостоятелно да поддържа здрава микрофлора.

Всеки компонент на пробиотиците е специфичен по свой начин. Например пробиотиците с бацили или захаромицетати се справят с диарията. Лактобацилите са необходими за лечението на вирусна инфекция в червата. Ако червата страдат от лоши бактерии, ще са необходими бифидобактерии и лактобацили. Бифидобактериите се борят срещу гъбични увреждания на гениталиите и червата. Колисъдържащите бактерии убиват ешехирия коли. Ентерококи, аерококи са необходими за елиминирането на възпалителни процеси. Дрождените гъби са отговорни за перисталтиката и изпражненията.

Пробиотиците и пребиотиците в комбинация с основните лекарства за червата бързо (в рамките на 2 до 3 седмици) възстановяват микрофлората при хронични патологични процеси. При остри форми на заболяването ще помогнат за стабилизиране на състоянието. Червата се изчистват и се предотвратява интоксикацията. Общото състояние и тенът също се подобряват. Кожата става гладка, матова. Козметиците са оценили това свойство на пробиотиците и пребиотиците и са започнали да произвеждат пробиотични средства: гелове, кремове, тоници, лосиони. Повечето пробиотици със сорбенти премахват веществата, които причиняват наддаване на тегло. Пробиотиците с фибри водят до бързо насищане, дори и от нискокалорични ястия.
Избирайки млечни продукти в магазина, обръщайте внимание на срока на годност. Ако те са с дълъг срок на годност, тогава вероятността в тях да има пробиотици е много малка. 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft