Порчетта е италиански специалитет , който в своята същност представлява пълнено прасенце . Но понеже е минало доста време от създаването на оригиналната рецепта, днес повечето италиански домакини предпочитат да пълнят не цяло прасе, а тънко парче свинско, което навиват на руло и пекат.
Свинско Порчетта - пълнено свинско руло по италиански
Продукти:
1 (1,5) кг свинска плешка
2 с.л.градински чай
3 с.л.настъргана портокалова кора
2 с.л.семена от копър
2 с.л.розмарин
6 скилидки чесън
2-3 ч.л.сол
3 ч.л.зехтин
1/2 ч.л.смлян черен пипер
Приготвяне:
Месото трябва да се измие под течаща вода, след което да се разрязва по дължина, но не до края, а за да се получи тънко цяло парче, от което след това можете да оформите руло.
.jpg)
На места, където слоят месо е бил по-дебел, трябва да направите коси разрези.
.jpg)
След това трябва да го намажете със зехтин и поръсете със сол.
.jpg)
След това отгоре поръсете с листа от градински чай, розмарин, черен пипер, семена от копър, настърганата портокалова кора и чесъна. Добре е да използвате пресни подправки, ако може да намерите.
.jpg)
Всичко увийте в стегнато руло.
.jpg)
Завържете го със здрав конец и го оставете в хладилник за три часа или най-добре през нощта.
.jpg)
После намажете месото с размекнато масло и поставете в дълбока форма. Първите двадесет минути печете при температура от около 230 градуса.
.jpg)
След това още един час печете на 120 градуса. Последните десет минути печете под фолио.
Става направо мозък!














