Спрете да се храните с отрова! Вижте кога трябва да изхвърлите продуктите си от хладилника

вход през zajenata.bg
За Жената
Спрете да се храните с отрова! Вижте кога трябва да изхвърлите продуктите си от хладилника
3107
Спрете да се храните с отрова! Вижте кога трябва да изхвърлите продуктите си от хладилника

Ясно е, че храните, които държим в хладилника няма да останат вечно свежи. Какво обаче да направим, за да удължим максимално престоя им и до кога можем да ги съхраняваме, без да нарушаваме вкусовите и хранителните им качества? Първо трябва да сме сигурни дали хладилникът ни е на достатъчно ниска температура, която според Министерството на земеделието и храните на САЩ е 40 градуса по Фаренхайт или по-ниска, което означава около 4 градуса по Целзий.

Ако на етикета на храната ви е посочена дата, до която той може да се продава, то съобразявайте се с нея. Британският в. „Индипендънт“ прави списък на оптималното време за престой в хладилника на някои от най-често купуваните от нас неща, използвайки информацията на онлайн наръчника „StillTasty“. Алкохол Бирата може да остане в хладилника само един ден и то, ако е добре затворена. Шампанското има малко по-дълъг живот – от 3 до 5 дни. Същият срок важи и за обикновените вина, като експертите съветват червеното вино да бъде извадено преди консумация, за да достигне до стайна температура. Добавки Сосът за барбекю може да остане в хладилника не повече от 4 месеца, кетчупът – 6 месеца, а майонезата – между два и три месеца. Най-малко време може да задържим хумуса – 1 седмица, а най-много горчицата, която ще запази качествата си цяла година.

Млечни продукти

Яйцата е добре да останат в хладилника не повече от 3 до 5 седмици. Млякото – до 1 седмица след срока му за продажба. Моцарелата, пресните и меките сирена могат да останат до 2 седмици в хладилника, пармезанът – 3 месеца, сиренето бри – 1 седмица, а чедарът – 5 до 7 дни. Киселото мляко от своя страна може да се съхранява от 7 до 10 дни след изтичане на срока за продажба.

Плодове и зеленчуци

Ягодите и малините могат да бъдат съхранявани най-малко време - само 2 до 3 дни в хладилник. Броколите също не издържат повече от 3 до 5 дни. Същото важи и за гроздето, чийто пределен период е 5 до 7 дни.

Ябълките, морковите и целината са по трайни, като те съответно могат да издържат до 4, 3 и 2 седмици.

Месо Беконът издържа 1 седмица в хладилник. Говеждото, агнешкото, свинското и телешкото могат да останат в хладилника ни само между 3 до 5 дни. Сготвената телешка и пуешка кайма могат да се ядат най-много до 5 дни след като се сготвят. В сурово състояние издържат още по-малко – между 1 и 2 дни. Птичето месо сготвено издържа между 3 и 4 дни, а сурово – между 1 и 2.

Морска храна Сьомгата, скаридите и рибата тон, сготвени могат да издържат между 3 и 4 дни, а сурови само е 1 или 2 дни. Ако сте решили да сложите суши в хладилника трябва да знаете, че то издържа само ден. /БГНЕС /

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft